Gids & Tips

Gieters. Er zal water zijn

Licht en koolstof, bodem en water - samengevat lijken de basisvereisten van een plant verrassend bescheiden. Als we de behoeften nader bekijken, wordt duidelijk dat plantvriendelijke leefomstandigheden natuurlijk van veel meer gedifferentieerde factoren afhankelijk zijn. De precieze aard van de bodem, de concentratie van verschillende mineralen, de duur en intensiteit van de blootstelling aan licht, de duur en frequentie van irrigatie door regen, getijdenwisselingen of dauw, en zelfs de samenstelling van het water - al deze factoren spelen een rol. Landplanten hebben talloze strategieën ontwikkeld om optimaal gebruik te maken van de respectieve leefomstandigheden. Zij hebben een grote verscheidenheid aan ecologische niches gevonden, deze bezet en uiteindelijk alle habitats op aarde veroverd: met uitzondering van de ijzige woestijnen op de Noordpool en de Zuidpool zijn landplanten overal te vinden, zelfs in de woestijn, waar sommige zaden jarenlang in de bodem kunnen overleven en slechts een flinke regenbui nodig hebben om de ogenschijnlijke woestenij tot bloei te brengen. Toch blijft het een feit: planten hebben water nodig.

Regen brengt zegeningen. Ook uit gieters.

Al het goede komt van boven, vooral water - en in ieder geval op onze breedtegraden, waar planten hoofdzakelijk via regenwater in hun behoeften voorzien. Van de lente tot de herfst hebben ze niet noodzakelijk een tekort aan licht, maar de laatste jaren hebben meteorologen en landbouwers herhaaldelijk ongewoon lange droge periodes of droge periodes in ongunstige groeiperiodes vastgesteld. Vroeg of laat zal de "vrije" natuur zich hier waarschijnlijk aan aanpassen, zoals ze dat al miljoenen jaren doet. Voor de tuinier en boer die in het hier en nu leeft, wordt regen als natuurlijk irrigatiemiddel echter steeds "onbetrouwbaarder". Ook in de tuin en op het balkon is het van belang te zorgen voor regelmatige en voldoende irrigatie. Tijdens langere droge perioden ontkom je er gewoon niet aan om een waterslang en gieters in de aanslag te hebben - vooral in de moestuin als je de oogst niet wilt missen. Als het niet uit emmers regent, dan tenminste uit gieters.

Tip
Verzamel water. Behoud de hulpbronnen.

U spaart zowel openbare (grondwater) als particuliere (portemonnee) hulpbronnen als u het verzamelt om de regen - die zowel op de rechtvaardigen (groenteplanten) als op de onrechtvaardigen (de straatstenen van het terras) neerdaalt - naar behoefte te herverdelen. Hier stellen wij u enkele geschikte uitrustingen voor dit doel voor.

Zo veel als nodig, zo weinig als mogelijk.

Een beetje expertise en zorg is nodig om het heilzame water naar de plant te brengen. Het waterverbruik kan en moet zo laag mogelijk worden gehouden. Water is een kostbare hulpbron waar zuinig mee moet worden omgesprongen. Daarom is het zinvol om in elke tuin regenwater op te vangen: - Regenwater is gratis - Het bespaart drinkwater en dus waardevolle hulpbronnen - Het is zachter en bevat dus minder kalk dan drinkwater en is daarom geschikter voor planten Eenmaal opgevangen kan het water uit de regenton snel en eenvoudig met gieters worden toegediend wanneer dat nodig is. Want in sommige borders zou een automatisch bewateringssysteem meer kwaad dan goed doen - en dat is precies waar gieters om de hoek komen kijken.

Gieters: functionaliteit in vorm.

Ook voor het ontwerp van een gieter geldt: een louter op het hoofd gericht ontwerp doet meer kwaad dan goed. De vorm van gieters moet veeleer worden afgestemd op de desbetreffende behoefte en dienovereenkomstig functioneel worden ontworpen. Zo vereist een extensief bed het gebruik van evenwichtige, grotere gieters. De gegalvaniseerde gieter bijvoorbeeld kan met zijn twee handgrepen met beide handen worden vastgepakt en is daardoor gemakkelijk te hanteren, zelfs wanneer hij tot de rand is gevuld. Gietertjes zoals de "Long Reach" uit Engeland met zijn langwerpige tuit maken het mogelijk het water dicht bij de grond te brengen zonder dat men zich hoeft te bukken. Dit voorkomt dat gevoelige planten hun bladeren nat maken en verbranden in intens zonlicht. Tere zaailingen vereisen een zachte, fijne maar brede besproeiing. Dit type bewatering wordt mogelijk gemaakt door gieters zoals de Zwitserse gieter, waarvan de vorm ook door kwekerijen wordt geprefereerd. Gietertjes voor kamerplanten moeten vooral een gerichte en afgemeten bewatering mogelijk maken, zoals de koperen gieter voor kamerplanten. Van op maat gemaakte gieters tot besproeiingsgereedschap en tuinslangen tot oscillerende sproeiers - bij Manufactum vindt u alle benodigdheden voor een optimale besproeiing in de tuin, op het balkon en ook op de vensterbank.