Menu
Niewsbrief

Irrigatie

Gieters. Er zal water zijn

Regenwater opvangenRegenwater opvangen

Licht en koolstof, grond en water - samengevat lijken de basisbehoeften van een plant verrassend bescheiden. Als we de eisen nader bekijken, wordt het duidelijk: plantvriendelijke leefomstandigheden zijn natuurlijk afhankelijk van veel meer gedifferentieerde factoren.
De precieze aard van de bodem, de concentratie van verschillende mineralen, de duur en intensiteit van de blootstelling aan licht, de duur en frequentie van irrigatie door regen, getijdenwisselingen of dauw, en zelfs de samenstelling van het water - al deze factoren spelen een rol.
Landplanten hebben talloze strategieën ontwikkeld om de respectieve levensomstandigheden optimaal te benutten. Zij hebben een grote verscheidenheid van ecologische niches gevonden, deze bezet en uiteindelijk alle habitats op aarde veroverd: met uitzondering van de ijzige woestijnen van de Noord- en Zuidpool komen landplanten overal voor, zelfs in de woestijn, waar sommige zaden jarenlang in de bodem kunnen overleven en slechts een overvloedige regenval nodig hebben om de schijnbare woestenij tot bloei te brengen. Toch blijft het een feit: planten hebben water nodig.

Regen brengt zegeningen. Ook uit gieters.

Gabion Water DispenserGabion Water Dispenser

Al het goede komt van boven, vooral water - en tenminste op onze breedtegraden, waar planten hoofdzakelijk via regenwater in hun behoeften voorzien. Van de lente tot de herfst hebben ze niet noodzakelijk te weinig licht, maar de laatste jaren hebben meteorologen en landbouwers herhaaldelijk ongewoon lange droge perioden of droge perioden in ongunstige groeiperioden vastgesteld. Vroeg of laat zal de "vrije" natuur zich hier waarschijnlijk aan aanpassen, zoals zij al miljoenen jaren doet. Voor de tuinier en landbouwer die in het hier en nu leeft, wordt regen als natuurlijke irrigatie echter steeds "onbetrouwbaarder".
Ook in de tuin en op het balkon is het belangrijk regelmatig voldoende water te geven. Tijdens langere droge perioden kunt u er gewoon niet omheen een waterslang en gieters in de aanslag te hebben - vooral in de moestuin als u de oogst niet wilt missen. Als het niet uit emmers regent, dan tenminste uit gieters.

Tip
Verzamel water. Behoud de hulpbronnen.

U spaart zowel openbare (grondwater) als particuliere (portemonnee) hulpbronnen als u het verzamelt om de regen - die zowel op de rechtvaardigen (groenteplanten) als op de onrechtvaardigen (de straatstenen van het terras) neerdaalt - naar behoefte te herverdelen. Hier stellen wij u enkele geschikte uitrustingen voor dit doel voor.

Zo veel als nodig, zo weinig als mogelijk.

De groentetuin water gevenDe groentetuin water geven

Er is een beetje deskundigheid en zorg nodig om het heilzame water naar de plant te brengen. Het waterverbruik kan en moet zo laag mogelijk worden gehouden. Water is een kostbare hulpbron die spaarzaam moet worden gebruikt. Daarom is het altijd zinvol regenwater op te vangen in een tuin:

  • Regenwater is gratis.
  • Het bespaart drinkwater en dus waardevolle hulpbronnen.
  • Het is zachter, dus bevat het minder kalk dan drinkwater en is het dus geschikter voor planten.

Zodra het water uit de regenton is opgevangen, kan het snel en gemakkelijk worden toegepast met gieters wanneer dat nodig is. Want in sommige grensgebieden zou een automatisch besproeiingssysteem meer kwaad dan goed doen - en dat is precies waar gieters van pas komen.

Gieters: functionaliteit in vorm.

Ook voor het ontwerp van een gieter geldt: zuiver op de kop gerichte ontwerpen doen meer kwaad dan goed. De vorm van de gieters moet veeleer worden afgestemd op de desbetreffende behoefte en moet dienovereenkomstig functioneel zijn. Zo vereist een uitgestrekt perk het gebruik van goed uitgebalanceerde, grotere gieters. De gegalvaniseerde gieter bijvoorbeeld, met zijn twee handvatten, kan met beide handen worden vastgehouden en is dus gemakkelijk te hanteren, zelfs wanneer hij tot aan de rand is gevuld.
Gietertjes zoals de "Long Reach" uit Engeland met zijn langwerpige tuit maken het mogelijk het water dicht bij de grond te sproeien zonder dat men hoeft te bukken. Dit voorkomt dat gevoelige planten hun bladeren nat maken en verbranden in intens zonlicht. Jonge zaailingen moeten voorzichtig fijn, maar breed worden ingewreven. Dit soort bewatering wordt mogelijk gemaakt door gieters zoals de Zwitserse broeikas, waarvan de vorm ook de voorkeur geniet van kwekerijen.
Gietertjes voor kamerplanten moeten vooral gericht en gedoseerd water geven mogelijk maken, zoals de koperen gieter voor binnen. Van gieters op maat over bewateringsgereedschap en tuinslangen tot oscillerende sproeiers: bij Manufactum vind je alle benodigdheden voor een optimale bewatering in de tuin, op het balkon en ook op de vensterbank.

Menu