Gids

Borstels en bezems. Voor veeleisende taken

Sommige huishoudelijke voorwerpen hebben een nogal bescheiden bestaan. Maar zij zouden spoedig gemist worden als zij van de ene dag op de andere verdwenen. Borstels en bezems behoren ook tot deze categorie - misschien omdat schoonmaken zelf niet bepaald een van de populairste bezigheden is. Toch hebben onderzoekers al kunnen aantonen dat het een uitstekend therapeutisch middel is om droefheid en stress te verminderen. Zoals met alles, is het de juiste maat die telt - en wat meer is: de kwaliteit van het reinigingsmateriaal. Want de kwaliteit en de functionaliteit ervan zijn van doorslaggevende invloed op de vraag of u zich met een slakkengang door huis en tuin worstelt of als een elf door de kamers zweeft.

Wat maakt goede borstels en bezems?

Laten we het vanaf het begin goed doen: Aangezien wij onze assortimenten over het algemeen samenstellen met het oog op een lange levensduur en een hoge functionaliteit, kunt u de leeftijd op dit punt gerust onder het tapijt vegen. Onze borstels en bezems presteren betrouwbaar gedurende hun hele levensduur - of ze nu net zijn gekocht of al lange tijd in gebruik zijn. Wat is hun geheim? Wat dacht u hiervan:

 • Uitstekende materiaalkeuze: In de regel probeert een synthetische vezel slechts de goede eigenschappen van zijn natuurlijke sjabloon te kopiëren tegen een lage kostprijs. Denken we: Het loont de moeite om voor het origineel te gaan in plaats van een goedkope(re) kopie. Daarom vindt u in ons assortiment bijna uitsluitend natuurlijke materialen - massief hout en metaal voor rompen en stelen, maar ook natuurlijke garnituren die aan de meest uiteenlopende eisen voldoen.
 • Nauwkeurige fabricage: Veel van onze modellen worden nog steeds met de hand gemaakt, want zelfs vandaag de dag is er - ondanks verbeterde machineprocessen - niets kwalitatief beter dan de traditionele handmatige voeding. Zo blijft de bekleding rotsvast waar ze hoort - op het borstelhuis - zelfs tijdens het gebruik. En bij meerdelige preparaten zorgen stevige metalen draden voor dezelfde stabiliteit.
  Verbeterde trimsterkte: Hoe goed borstels en bezems hun functie vervullen, is ook een kwestie van trimsterkte. Daarom letten wij bij de keuze van onze producten altijd op een bijzonder dichte bekleding of laten wij die, indien nodig, naar onze wensen aanvullen.
 • Exclusieve vormen: Sommige van onze modellen zijn speciaal voor ons gemaakt in samenwerking met bekende fabrikanten volgens oude patronen. Zo bieden wij bezems in de traditionele (maar nu zeldzame) zeppelinvorm, waarmee u ook hoeken en smalle ruimten perfect kunt schoonmaken.

Kortom, wij bieden u de mogelijkheid om enthousiast te worden over borstels en bezems - of op zijn minst een beetje Mary Poppins-gevoel in uw leven te brengen: "In elk werk dat gedaan moet worden, zit een element van plezier".

Natuurlijke verscheidenheid van materialen. Voor de beste resultaten

Geitenhaar is ideaal om af te stoffen. Straatbezems zijn onverslaanbaar met een groenteknip. Varkenshaar kan op vele manieren worden gebruikt. Alleen wie vertrouwd is met de eigenschappen van de verschillende vulmaterialen, zal de juiste borstel (de juiste bezem) vinden voor zijn individuele behoeften.

Zeker niet stoffig. Dierlijk haar als een effectieve vuilvanger.

In het algemeen is het houden van dieren bijzonder geschikt wanneer er stof is. Toch zijn er verschillen. Vooral met betrekking tot waar je het stof van af wilt halen. Voor natte ruimten daarentegen is dierlijk snoeiafval minder geschikt, op enkele uitzonderingen na (bijvoorbeeld paardenhaar). Het is beter om hier plantaardige materialen te gebruiken.

 • Roshaar: Paardenhaar omvat zowel staart- als manenhaar van paarden, waarbij het sterke staarthaar meer wordt gebruikt voor handborstels, bezems, schotelborstels of spinnenvangers, terwijl het zachtere manenhaar wordt gebruikt voor bijvoorbeeld schoenborstels. Als u ze kunstmatig insnijdt, worden ze nog zachter en soepeler en nemen ze zelfs het fijnste stof betrouwbaar op. Paardenhaar kan van tijd tot tijd worden gewassen en gekamd met een mild wasmiddel - zo behoudt het lange tijd zijn oorspronkelijke kwaliteit.
 • Haren: De stijve buitenharen van de varkensrug hebben van nature een gespleten punt en een niervormige dwarsdoorsnede, waardoor ze zeer elastische, doeltreffende stofvangers zijn. Ze zijn dikker aan de basis dan aan de punt en zijn geschikt voor borstelen met verschillende hardheidsgraden - afhankelijk van welk deel van het haar u gebruikt. Over hardheid gesproken: hoe kouder het klimaat en hoe ouder het dier, hoe langer, harder en hoogwaardiger de borstelharen.
 • Geitenhaar: In tegenstelling tot mohair of kasjmier is normaal geitenhaar geen wol. Het is glad, zeer robuust en bindt stof aan zich met zijn eigen vetlaag. Het heeft ook hygroscopische eigenschappen, waardoor het niet alleen voor penselen maar ook voor kwasten wordt gebruikt. De beste manier om een geitenharen borstel schoon te maken is hem te weken in warm zeepwater. Vervolgens laat men het drogen bij kamertemperatuur.
 • Lamswol: Lamswol bindt stof ook mechanisch door het natuurlijke lanolinegehalte van het materiaal. Dusters van lamswol moeten daarom na gebruik bij een open raam worden uitgeklopt en af en toe met een wolwasmiddel worden gereinigd. Leg ze echter niet op de verwarming om te drogen, want dat is helemaal niet goed voor ze. Het is beter om ze op te hangen en aan de lucht te laten drogen.

Er is een kruid voor elk soort vuil. Reiniging met plantenvezels.

Overal waar het vochtig is, is dat het toepassingsgebied bij uitstek voor snoeiafval van planten. Over het algemeen zijn ze zeer robuust, hard en rotbestendig, en doen ze het uitstekend in natte en buitengebieden.

 • Naturfibre: De resistente xtlevezels van de agave-soort "Agave lechuguilla", vaak ook tampicofibre genoemd, komen uitsluitend uit Mexico, omdat de plant alleen in het klimaat aldaar en op de kalkhoudende bodem haar zuur-, alkali- en hittebestendige bladstrengen vormt. De elastische en waterabsorberende vezels zijn voorbestemd voor natte ruimtes: voor schrobborstels, bad- en gootsteenborstels.
 • Rijstwortel: Deze vezel heeft niets met rijst te maken. Het is de wortelstreng van de zacatónplant, een wilde grassoort - ook inheems in de Mexicaanse hooglanden. Het is extreem hard en heeft daardoor een hoge mechanische reinigingskracht, perfect voor het wegschrobben van hardnekkig vuil. De rijstwortel moet echter altijd eerst worden bevochtigd, anders kan hij breken.
 • Rijststro: Ondanks de naam is deze vezel niet afkomstig van de rijstplant. Het is de sorghumgierst die de grondstof levert voor dit soort garnering. Rijststro wordt gekenmerkt door zijn lichtheid, stabiliteit en lichte kroezing. Niettemin is de vezel hard en soepel. Het neemt geen vocht op en is daarom zeer geschikt voor bezemwerkzaamheden buitenshuis.
 • Kokosvezels: De kokosvezels, ook kokos genoemd, kunnen tot 30 centimeter lang zijn en worden verkregen uit de buitenste schil van de kokosnoot. Kokosvezel is hol en van binnen sterk geligmenteerd. Het is een zeer elastisch, slijtvast materiaal - en absoluut rotbestendig. Het is ook rekbaar en heeft zowel antibacteriële als antistatische eigenschappen, waardoor het ideaal is voor gebruik buitenshuis.
 • Palmyravezels: Deze vezels, die tot 50 centimeter lang kunnen zijn, worden ook wel bassine genoemd en worden verkregen uit de bladeren van de palmyrapalm. De verdorde bladeren worden geklopt en gehaakt tot de slijtvaste bladvezels te voorschijn komen. Deze strengen zijn grof en zeer hard en doen het ook goed als straatbezem.
 • Arengavezels: Ook deze vezels zijn afkomstig van een palmsoort: de Aziatische suikerpalm. In tegenstelling tot andere palmvezels zijn arengavezels zachter en elastischer. Toch zijn ze ook voorbestemd voor gebruik buitenshuis.

Meer dan een kleinigheid. Andere garnituren.

Soms moet het gewoon een beetje meer - een beetje meer zachtheid, kracht of aantrekkingskracht. Dan ben je in goede handen bij deze kousenkandidaten. Onze aanbeveling voor speciale taken.

 • Struisvogelveren: Struisvogelveren wuiven stof niet alleen weg - ze trekken het aan. Dankzij deze elektrostatische eigenschap kunnen zij zelfs fijne en gevoelige materialen voorzichtig en grondig reinigen. Exemplaren van hoge kwaliteit zijn te herkennen aan hun glans, soepelheid en gelijkmatige structuur. Het "verenplukken", dat vroeger zeer pijnlijk was voor de vogels, d.w.z. het eenvoudigweg uittrekken van de veren uit het lichaam van de vogel, wordt nu achterwege gelaten; de veren worden pijnloos afgesneden. Met een plumeau van struisvogelveren haalt u een echt uniek stuk in huis, dat na gebruik kan worden uitgeklopt en van tijd tot tijd met zachte zeep kan worden schoongemaakt.
 • Messing- en bronsdraad: Borstelharen van een koperlegering met zink (messing) of tin (brons) zijn perfect voor zware vervuiling op harde oppervlakken die niet mogen worden bekrast, bijvoorbeeld email of staal. Vetresten op grillroosters maken ook geen kans, maar pas op voor je handen. Bescherm ze met handschoenen tegen het prikkende metaal.
 • Natuurlijk rubber: Borstelharen van natuurlijk rubber worden elektrostatisch geladen wanneer ze tegen elkaar wrijven, waardoor ze een unieke vuilmagneet vormen voor kussens, bekleding en kleding. Als de klus geklaard is, kan zo'n borstel gemakkelijk onder stromend water worden gereinigd en is hij de volgende keer weer klaar voor gebruik.

Bewezen voor een lange tijd. In de traditie van penseelbinders

De oudste penselen bestonden nog uit bundels vezels die eenvoudig aan elkaar werden gebonden, maar Heinrich Schliemann vond bij zijn opgravingen in Troje uit de Bronstijd, die in 1870 begonnen, 4000 jaar oude penseellichamen van klei met gaten waarin de garnituren hoogstwaarschijnlijk met pek werden vastgezet. En ten laatste met de eerste middeleeuwse borstelmakers die van deur tot deur gingen om hun waren te verkopen, ontstond in de loop der tijden een groeiend arsenaal van verschillende soorten borstels en bezems - naast het sprookje van een bijzonder hard drinkende ambachtsman ("zuipend als de borstelbinders"): Veegbezems, handborstels, kledingborstels, wrijfborstels, hoofdborstels, schoenborstels, krasborstels, hoekborstels, vloerborstels, pluisborstels, pijpborstels, flessenborstels, veegmoppen, ruwe koppen, varkensmoppen, spinnenstofzuigers, haarborstels, tafelborstels, groenteborstels, fijne borstels, tandenborstels, toiletborstels, zilverborstels en zo meer.

Maar hoe verschillend borstels en bezems ook mogen zijn in termen van functie en vorm, er is weinig verschil tussen hen wat betreft de manier waarop ze worden gemaakt. Ook nu nog worden de beste stukken met de hand gemaakt.

Trimming.
Animal trimmings in particular usually have to be cleaned, boiled, combed, split and plucked in several steps before they can finally be inserted into the brush body. In vakjargon wordt dit complexe proces afwerking genoemd. Net als het vervaardigen van de penseellichamen behoorde ook het bijknippen oorspronkelijk tot het ambacht van de penseelmakers - tegenwoordig wordt het materiaal meestal kant-en-klaar geleverd en hoeft het alleen nog maar op de juiste wijze te worden geportioneerd en op lengte te worden gebracht.

Het handvoedingproces.
Het traditionele handvoedingproces staat nog steeds voor de hoge kwaliteit van een borstel: geen enkele machine kan het snoeisel en het borstellichaam zo stevig samenvoegen als de menselijke hand. Elke bundel vullingen wordt afzonderlijk in de conische gaten van het borstellichaam getrokken en op zijn plaats gefixeerd. Na elke voltooide rij wordt de vullengte op de juiste lengte afgeknipt. Zodra de borstel is gevuld en de draad is genaaid, zet de borstelmaker het achterlijf van de borstel op om de naden te verbergen. Zelfs de leek kan een handgemaakte borstel altijd herkennen aan dit tweedelige borstellichaam.

** Twisting.
Bij gedraaide borstels wordt de sierdraad gelijkmatig tussen twee in elkaar gedraaide draden gestoken en vastgeklemd zodat hij niet van zijn plaats kan bewegen. Zodra de zogenaamde kraal klaar is, wordt de sierrand ingekort tot de gewenste lengte. De resulterende gedraaide borstel met zijn dunne en flexibele metalen lichaam is nu klaar voor u om plaatsen te bereiken die geen borstel van normale grootte ooit eerder heeft gezien.

Tussen haakjes: om de eer te redden van degenen die zo dol zouden zijn op dronken borstelstreken, moet hier worden opgemerkt dat hun beroep hoogstwaarschijnlijk niet ten dode is opgeschreven door hun eigen overmatig alcoholgebruik, maar louter door de dubbele betekenis van het middeleeuwse woord "borstelen" - in die tijd werd het gebruikt als synoniem voor drinken. En een of andere grappenmaker had toen waarschijnlijk de baanbrekende, bovenvermelde associatie.