Niewsbrief

Wollen sokken - de airconditioner voor de voet

Eenmaal in een lade gestopt, is het moeilijk om er weer uit te komen. Dit geldt ook voor wollen sokken. Ze worden hardnekkig bestempeld als "voor koude vrouwenvoeten" en "wintersport". En ook al zijn dit allebei ware toepassingsgebieden, wollen sokken kunnen nog zoveel meer. Niet alleen de bevriezende vrouw, maar ook de voetenverslindende echtgenoot doet er met sokken van wol goed aan: Als een natuurlijke airconditioner verwarmt het natuurlijke materiaal op koude dagen en beschermt het tegen overmatig zweten bij warm weer. Met dit in gedachten: open de la, haal de wollen sokken eruit. In je hoofd en in je kleerkast.

Krijg nu geen koude voeten.

Wollen sokken als wondermiddel tegen koude voeten zijn en blijven de klassieke toepassing. In tegenstelling tot een wijdverbreide misvatting is het niet de wol zelf die verwarmt, maar de lucht die erin opgesloten zit. Tot 85% van het totale volume van een wollen stof bestaat uit luchtbellen tussen de vezels, die als een kussen werken en de lichaamswarmte niet doorlaten. In feite zijn het, naast de handen en de neus, meestal de voeten die het eerst te lijden hebben onder dalende temperaturen, geheel onafhankelijk van welke kleding dan ook. Als de middelen beperkt zijn, geeft het lichaam automatisch voorrang en leidt het de resterende warmte naar de lichaamsdelen die deze het dringendst nodig hebben: de vitale organen. En hoe hard het ook klinkt - vanuit dit oogpunt zijn voeten overbodig. Alleen wie ze beschermt met isolerende wollen sokken kan effectief voorkomen dat ze afkoelen. En zonder het onaangename neveneffect van een vochtige biotoop tussen de tenen, dat veel andere materialen als gratis bonus bij hun warmte bieden.

In droge doeken. Met wollen sokken tegen zweetvoeten.

In tegenstelling tot katoen of zelfs synthetische vezels kan wol tegen een stootje. De vezel kan tot een derde van zijn droge gewicht aan waterdamp absorberen zonder vochtig aan te voelen. Tegelijkertijd wordt het vocht snel naar buiten afgevoerd, zodat transpiratiegeurtjes worden voorkomen voordat ze ontstaan. Het is immers alleen het contact met bacteriën op het huidoppervlak dat zweet de uitdagende geurtjes geeft die het zijn slechte reputatie hebben bezorgd. Als je echter schoenen draagt van materialen met een beperkt ademend vermogen rond je wollen sokken, moet je niet verbaasd zijn als het effect uitblijft. Op een gegeven moment loopt het vat over en dan kan zelfs de beste sok niets meer verhelpen. Rokende wollen sokken zijn dus hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een verkeerde schoenkeuze en niet van de schuld van de sokvezel. Hierbij moet worden opgemerkt dat wollen sokken natuurlijk niet allemaal hetzelfde zijn. Wie een lichter breisel kiest voor zweetvoeten en een grovere stof voor bevroren extremiteiten, doet er goed aan te kiezen. Maar dat spreekt waarschijnlijk vanzelf.

Wollen sokken wassen zichzelf niet.

Hoewel wol bijna een natuurlijke zelfreinigende functie heeft, ontkomt u er niet aan uw wollen sokken - net als elk ander schoeisel - van tijd tot tijd te wassen. Als u een paar eenvoudige tips volgt, kunt u helpen om de superieure materiaaleigenschappen van wol zo lang mogelijk te behouden. Elke wolvezel is aan het oppervlak bedekt met schubben (meer of minder, afhankelijk van het dier) en reageert daarom gevoelig op mechanische belasting, vooral als die optreedt in verband met vocht en hogere temperaturen. Als ze te veel spanning ondervinden, draaien ze opzij en raken ze verstrikt in naburige vezels. Het resultaat: de kledingstukken, in dit geval onze wollen sokken, worden gematteerd en krimpen. Om dit ongeluk te voorkomen, raden wij aan ze te wassen op het easy-care programma op 30 °C, bij voorkeur zelfs op het wol- of handwasprogramma. Speciale wolwasmiddelen of fijne wasmiddelen die geschikt zijn voor wol hebben ook hun nut: Andere producten bevatten enzymen die de gevoelige wolvezels aantasten en ook het vervilten bevorderen. En niet alleen in de politiek of het bedrijfsleven is zo'n netwerk van relaties nooit in het voordeel - het is ook helemaal niet goed voor het klimaat onder de voeten. En dat is wat wij wilden bevorderen.