Menu

Onderwerp

Wollen sokken - de airconditioner voor de voet

Eenmaal in een lade gestopt, is het moeilijk om er weer uit te komen. Dit geldt ook voor wollen sokken. Ze worden hardnekkig bestempeld als "voor koude vrouwenvoeten" en "wintersport". En ook al zijn dit allebei ware toepassingsgebieden, wollen sokken kunnen nog zoveel meer. Niet alleen de bevriezende vrouw, maar ook de voetenverslindende echtgenoot doet er met sokken van wol goed aan: Als een natuurlijke airconditioner verwarmt het natuurlijke materiaal op koude dagen en beschermt het tegen overmatig zweten bij warm weer. Met dit in gedachten: open de la, haal de wollen sokken eruit. In je hoofd en in je kleerkast.

Krijg nu geen koude voeten.

Wollen sokken als wondermiddel tegen koude voeten zijn en blijven de klassieke toepassing. In tegenstelling tot een wijdverbreid misverstand is het niet de wol zelf die verwarmt, maar de lucht die erin is opgesloten. Tot 85% van het totale volume van een wollen stof bestaat uit luchtbellen die opgesloten zitten tussen de vezels, die als een kussen werken en de lichaamswarmte niet doorlaten.

Naast de handen en de neus zijn het meestal de voeten die het eerst te lijden hebben onder de dalende temperaturen, ongeacht de kleding. Als de middelen beperkt zijn, geeft het lichaam automatisch voorrang en leidt het de resterende warmte naar de delen van het lichaam die dit het dringendst nodig hebben: de vitale organen. En hoe hard het ook klinkt, vanuit dit oogpunt zijn voeten overbodig. Alleen wie ze beschermt met isolerende wollen sokken kan effectief voorkomen dat ze het koud krijgen. En zonder het onaangename neveneffect van een vochtige biotoop tussen de tenen, die veel andere materialen als gratis extraatje bij hun warmte bieden.

In droge doeken. Met wollen sokken tegen zweetvoeten.

In tegenstelling tot katoen of zelfs synthetische vezels, kan wol wel tegen een stootje. De vezel kan tot een derde van zijn drooggewicht aan waterdamp absorberen zonder vochtig aan te voelen. Tegelijkertijd wordt het vocht snel naar buiten afgevoerd, zodat transpiratiegeurtjes worden voorkomen voordat ze ontstaan. Het is immers alleen het contact met de bacteriën die zich op het huidoppervlak bevinden dat zweet de olfactorische uitdagende noten geeft die het zijn slechte reputatie hebben gegeven. Als u echter schoenen draagt van materialen met een beperkt ademend vermogen rond uw wollen sokken, moet u niet verbaasd zijn als het effect uitblijft. Op een gegeven moment loopt het vat over en dan kan zelfs de beste sok niets meer repareren. Rokende wollen sokken zijn daarom hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de verkeerde keuze van schoenen en niet van de sokvezel.

Hierbij moet worden opgemerkt dat wollen sokken natuurlijk niet allemaal hetzelfde zijn. Als u een lichter breisel kiest voor zweetvoeten en een grovere stof voor bevroren extremiteiten, doet u er goed aan. Maar dat spreekt waarschijnlijk voor zich.

Wollen sokken wassen zichzelf niet.

Hoewel wol een bijna natuurlijke zelfreinigende functie heeft, ontkomt u er niet aan uw wollen sokken - net als alle andere schoeisel - van tijd tot tijd te wassen. Als u een paar eenvoudige tips volgt, kunt u helpen de superieure materiaaleigenschappen van wol zo lang mogelijk te behouden.

Elke wolvezel is aan de oppervlakte bedekt met schubben (meer of minder, afhankelijk van het dier) en reageert daarom gevoelig op mechanische spanning, vooral wanneer die optreedt in combinatie met vocht en hogere temperaturen. Als er te veel spanning op komt te staan, draait hij zijwaarts en raakt verstrikt met naburige vezels. Het resultaat: de kledingstukken, in dit geval onze wollen sokken, worden mat en krimpen.

Om dit te voorkomen, raden wij aan ze te wassen op het easy-care programma op 30 °C, bij voorkeur zelfs op het wol- of handwasprogramma. Speciale wolwasmiddelen of delicate wasmiddelen die geschikt zijn voor wol, hebben ook hun nut: Andere producten bevatten enzymen die de gevoelige wolvezels aantasten en ook het vervilten bevorderen. En het is niet alleen in de politiek of het zakenleven dat een dergelijk netwerk van relaties nooit in iemands voordeel is - het is ook helemaal niet goed voor het klimaat onder de voeten. En dat is wat we wilden promoten.

Menu