Menu
Niewsbrief

Jurken

Afgieten - de zomer in met linnen jurken

Zomerjurken van linnen zijn niet alleen uiterst comfortabel om te dragen, vooral in het warme seizoen, de vezel is ook vanuit ecologisch oogpunt meer dan draagbaar. Adalbert Stifter, zoon van een linnenwever, wist dit al en vatte samen: "De vlasplant is een vriend van de mens, deze plant houdt van de mens". En ook de mens houdt van de plant - althans weer - want nadat hij intussen bijna in de vergetelheid was geraakt, is linnen kleding nu niet meer weg te denken uit de zomergarderobe.

Linnen in de zomer. Verkoelend en zweetafdrijvend

Armor Lux Linnen JurkArmor Lux Linnen Jurk

Een linnen jurk is het perfecte zomeraccessoire, niet alleen vanwege zijn - naar men mag hopen - luchtige snit, maar vooral vanwege zijn uitstekende stofeigenschappen. De linnen vezel kan tot 35% van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen, maar maakt vooral indruk door het net zo snel weer af te voeren. Deze constante uitwisseling resulteert in een permanent verkoelend en transpiratie-afvoerend effect, een eigenschap die linnen een duidelijke voorsprong geeft op het alomtegenwoordige katoen. Maar ook als u uw linnen jurk in de winter wilt dragen, zijn de temperatuurregulerende eigenschappen van de stof overtuigend, zelfs bij koud weer. Niet voor niets rijmen de Britten op "Cool when it's hot, hot when it's not" - afkoelen als het heet is, opwarmen als het niet heet is.

Dankzij de vochtabsorberende eigenschappen en het gladde oppervlak van de linnenvezel is het weefsel ook antistatisch en biedt het nauwelijks ruimte voor bacteriën en vuil om aan te tasten. Dit maakt de naturelkleurige of zelfs witte linnen jurk met zijn van nature matte en zijdeachtig glanzende oppervlak veel relaxter om te dragen. Dit vermindert ook de hoeveelheid zorg die nodig is, wat weer ruimte schept voor meer vrije tijd in de zomer. Wat je erbij draagt is zeker vanzelfsprekend - een nooit eindigende cyclus in jouw voordeel. De kers op de taart: linnen is scheurvast, duurzaam en gaat lang mee. Van tijdloze linnen jurken, zoals die uit het Manufactum-assortiment, zul je dus lang plezier hebben. Het is niet voor niets dat iedereen rondsnuffelt naar grootmoeders onverwoestbare linnengoed. Hun waardige en gecultiveerde verschijning is niet onderhevig aan modeverschijnselen.

Het enige nadeel is de kreukelgevoeligheid van de stof, die te wijten is aan het gebrek aan elasticiteit. De kenner zal hier echter geen last van hebben: Hij noemt dit produktkenmerk "edele vouw" en schrijft er een karaktervolle habitus aan toe. Wij zijn geneigd het daarmee eens te zijn.

Geprobeerd en getest voor millennia. Linnen jurken door de eeuwen heen

Linnen is niet alleen een Methusalem onder de verwerkte natuurlijke vezels, het heeft ook lange tijd nauwelijks concurrentie hoeven te duchten. Gedurende vele eeuwen, zelfs millennia, leefde de vlasvezel voornamelijk in vreedzame coëxistentie met wol, en de twee hadden "de markt" op bevredigende wijze onder elkaar verdeeld voor beide zijden. Zelfs de oude Egyptenaren droegen linnen kleding, in de Griekse en Romeinse oudheid was linnen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, en in de Middeleeuwen werd het vuilafstotende karakter van de vezel bij voorkeur aangewend voor body-hugging, maar in feite voor allerlei toepassingen in het dagelijks leven. In Midden-Europa bloeiden de vlasvelden en bloeide de linnenweverij.

Hoewel katoen ook al lang bekend was, althans op wereldschaal, verloor het zijn positie als uitgesproken luxegoed pas met de expansie van de lange-afstandshandel in de vroegmoderne tijd en vooral met de industrialisatie en de uitvinding van de eerste spinmachine. Naarmate het meer verspreid raakte, verloor linnen steeds meer aan belang en werd het uiteindelijk in de 19e eeuw bijna volledig vervangen, omdat katoen nu goedkoper te koop was en in ieder geval gemakkelijker mechanisch te verwerken.

Sinds het begin van de jaren tachtig beleeft linnen en dus ook linnen kleding echter een renaissance, dankzij de nieuw ontdekte materiaalvoordelen en de ecologische troeven - vlas is niet veeleisend en vereist weinig meststoffen en pesticiden. Waarbij een materiaal-estheet de aantrekkingskracht van linnen waarschijnlijk ook in de tussentijd nooit echt uit het oog heeft verloren.

Menu