Niewsbrief

Afgieten - de zomer in met linnen jurken

Zomerjurken van linnen zijn niet alleen uiterst comfortabel om te dragen, vooral in het warme seizoen, de vezel is ook vanuit ecologisch oogpunt meer dan draagbaar. Adalbert Stifter, zoon van een linnenwever, wist dit al en vatte samen: "De vlasplant is een vriend van de mens, deze plant houdt van de mens". En ook de mens houdt van de plant - althans weer - want nadat hij intussen bijna in de vergetelheid was geraakt, is linnen kleding nu niet meer weg te denken uit de zomergarderobe.

Linnen in de zomer. Verkoelend en zweetafdrijvend

Een linnen jurk is het perfecte zomeraccessoire, niet alleen vanwege de - hopelijk - luchtige snit, maar vooral vanwege de uitstekende stofeigenschappen. De linnen vezel kan tot 35% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, maar maakt vooral indruk door het net zo snel weer af te voeren. Deze constante uitwisseling resulteert in een permanent verkoelend en transpiratieverminderend effect, een vermogen dat linnen een duidelijke voorsprong geeft op het alomtegenwoordige katoen. Maar ook als u uw linnen jurk in de winter wilt dragen, zijn de temperatuur-balancerende eigenschappen van de stof zelfs bij koud weer overtuigend. Niet voor niets is het Britse rijmpje "Cool when it's hot, hot when it's not" - verkoelend als het warm is, verwarmend als het niet warm is. Dankzij de vochtabsorberende neigingen en het gladde oppervlak van de linnenvezel is de stof ook antistatisch en biedt nauwelijks een oppervlak voor bacteriën en vuil om aan te vallen. Dit maakt de natuurlijk gekleurde of zelfs witte linnen jurk met zijn van nature matte en zijdeglanzende oppervlak veel relaxter om te dragen. Hierdoor is ook minder verzorging nodig, wat weer ruimte schept voor meer zomerse vrije tijd. Wat u erbij draagt, spreekt vanzelf - een oneindige cyclus in uw voordeel. De kers op de taart: linnen is scheurvast, duurzaam en gaat lang mee. Van tijdloze linnen jurken, zoals die uit het Manufactum-assortiment, heb je dus lang plezier. Niet voor niets rommelt iedereen in grootmoeders onverwoestbare linnen. Hun waardige, gecultiveerde uiterlijk is niet onderhevig aan modes, maar de kreukgevoeligheid van de stof door een gebrek aan elasticiteit is aan de negatieve kant. De kenner heeft hier echter geen last van: Hij noemt dit productkenmerk "edele plooi" en kent het een karaktervolle habitus toe. Wij zijn geneigd het daarmee eens te zijn.

Geprobeerd en getest voor millennia. Linnen jurken door de eeuwen heen

Linnen is niet alleen een Methusalem onder de verwerkte natuurlijke vezels, het heeft ook lange tijd nauwelijks hoeven buigen voor enige concurrentie. Gedurende vele eeuwen, zelfs millennia, leefde de vlasvezel voornamelijk in vreedzame coëxistentie met wol, en de twee hadden naar tevredenheid "de markt" onderling verdeeld. Zelfs de oude Egyptenaren droegen linnen kleding, in de Griekse en Romeinse oudheid was linnen nauwelijks weg te denken uit het dagelijks leven, en in de Middeleeuwen werd de vuilafstotende aard van de vezel bij voorkeur gebruikt voor het aantrekken van het lichaam, maar in feite voor allerlei toepassingen in het dagelijks leven. In Midden-Europa bloeiden de vlasvelden en bloeide de linnenweverij. Hoewel katoen ook al lang bekend was, althans op wereldschaal, verloor het zijn positie als apart luxegoed pas met de uitbreiding van de lange-afstandshandel in de vroege moderne tijd en vooral met de industrialisatie en de uitvinding van de eerste spinmachine. Naarmate het meer verspreid raakte, verloor linnen steeds meer aan belang en werd het uiteindelijk in de 19e eeuw bijna volledig vervangen, omdat katoen nu goedkoper was en in ieder geval gemakkelijker mechanisch te verwerken. Sinds het begin van de jaren tachtig beleeft linnen, en daarmee ook linnen kleding, echter een renaissance dankzij de nieuw ontdekte materiële voordelen en ecologische troeven - vlas is niet veeleisend en vereist weinig kunstmest en pesticiden. Waarbij een materiaalestheet de aantrekkingskracht van linnen waarschijnlijk ook in de tussentijd nooit echt uit het oog heeft verloren.