Gids

De eettafel - meer symbool dan meubel

Wordt het te veel gebruikt of stemt het gewoon overeen met de feiten? - Het beeld van de eettafel als middelpunt van het gezinsleven. In goede en in slechte tijden: Dit is waar mensen elkaar ontmoeten. Hier wordt niet alleen gegeten, hier wordt gelachen, hier wordt geruzied, hier worden beslissingen besproken en genomen. Uitgebreide studies van de alledaagse cultuur zouden waarschijnlijk aan de eettafel kunnen worden verricht. Studies die ons meer vertellen over de mensen die er zitten dan over wat ze eten. Wat voor soort tabel het is, is minder relevant dan de rol die het krijgt toebedeeld. Toch kan de keuze van een eet- of keukentafel ook een statement zijn: hecht ik waarde aan gezelschap, ben ik praktisch of geef ik de voorkeur aan flexibele, creatieve oplossingen? En vooral: heb ik de benodigde ruimte goed berekend?

Goed geproportioneerd. De grootte van de eettafel.

Er zijn dingen waar je alleen aan denkt als je problemen hebt. De afmetingen van de eettafel en het afstemmen ervan met stoelen van de juiste maat behoren daartoe. Pas wanneer je met je knieën vast komt te zitten onder de rand van een tafel of, omgekeerd, je twee zitkussens nodig hebt om het gebraad comfortabel aan te kunnen snijden, besef je dat zowel tafels als stoelen allesbehalve gestandaardiseerd zijn. Op dezelfde manier maak je je pas zorgen over de breedte en diepte van een eettafel als je niet meer weet waar je de volle, dampende schalen moet zetten en de persoon naast je herhaaldelijk met zijn elleboog in de ribben van iemand anders zit te prikken. Om dergelijke tekortkomingen te vermijden, zijn er een aantal nuttige aanbevelingen die als leidraad kunnen dienen bij de aankoop van een eettafel.
Het volgende geldt (heel vanzelfsprekend): de grootte van de eettafel moet worden gebaseerd op het aantal mensen dat er gewoonlijk aan zit.

  • per persoon moet u rekenen op een breedte tussen 50 en 70 centimeter.
  • 50 cm is het minimum - mogelijk, maar nog steeds vrij krap. Deze variant is geschikt voor incidentele, gezellige rondes waarbij zoveel mogelijk mensen rond een eettafel moeten worden verzameld.
  • 60 cm per persoon wordt daarentegen als voldoende beschouwd en moet als richtsnoer voor dagelijks gebruik worden gebruikt.
  • Met 70 cm per persoon is er een comfortabele en royale ruimte beschikbaar. Meer dan dat wordt als een echte luxe beschouwd en is bijzonder geschikt voor feestelijke meergangenmenu's waarbij een aantal glazen, divers bestek en natuurlijk een overvloed aan gerechten worden geserveerd.
  • Gewoonlijk wordt 60 x 40 cm per couvert berekend, wat op zijn beurt ook een invloed heeft op de optimale diepte van een tafel.

Uiteraard zijn al deze cijfers slechts richtsnoeren. Afhankelijk van de lengte van de aanwezige personen, maar ook van de plaats waar de eettafel komt te staan, kunt u naar eigen inzicht variëren. Vooral in een krappe keuken kan een kleiner model de betere keuze zijn. Samen eten brengt immers mensen samen, en dat geldt des te meer naarmate je dichter bij elkaar komt.
Als u regelmatig gasten ontvangt, maar in het dagelijks leven met minder mensen aan tafel zit, is een uitschuifbare eettafel een goede keuze. En met de tafelpootklemmen van het Manufactum-assortiment wordt elk tafelblad, groot of klein, in een handomdraai omgetoverd tot een flexibele extra eettafel, die vervolgens weer kan worden gedemonteerd en plaatsbesparend kan worden opgeborgen. Voor het geval er meer mensen zijn dan verwacht.

Tussen de stoelen. En eromheen.

Aan de eettafel wordt (naast het eten natuurlijk) huiswerk gemaakt, contracten getekend, de was opgevouwen, gasten ontvangen, spelletjes gespeeld en vakanties gepland. Daarvoor is niet alleen voldoende ruimte in de breedte van belang, maar ook de afmetingen van de stoelen en de ruimte eromheen zijn belangrijk voor een comfortabele zit.

  • De hoogte van een eettafel ligt idealiter tussen 74 en 78 cm, waarbij hier wordt uitgegaan van de bovenrand.
  • Het verschil tussen de zit- en tafelhoogte moet tussen 27 en 32 cm liggen, daarom hebben stoelen een gemiddelde zithoogte van 46 cm. Let er bij de aanschaf op dat de stoelen en de eettafel optimaal op elkaar zijn afgestemd, want ideale waarden zijn ideale waarden en de werkelijke cijfers kunnen aanzienlijk verschillen.
  • Als u stoelen met armleuningen wilt gebruiken, controleer dan of deze zonder problemen onder de tafel kunnen worden geschoven. Houd er op uw beurt rekening mee dat de tafelhoogte meestal wordt aangegeven met de bovenrand en niet met de onderrand.
  • De afstand tussen de stoelen wordt bepaald door het aantal stoelen tot de gegeven tafelbreedte. Houd rekening met de positie van de tafelpoten. Niemand wil aan de eettafel permanent tegen een derde poot botsen - en als dat toch gebeurt, dan waarschijnlijk niet met een houten poot.
  • Er moet ook rekening worden gehouden met de afstand van de tafel en dus van de stoelen tot de muren en de omringende meubelen. De vuistregel hier is: Voeg 30 cm toe aan de diepte van de stoel en je hebt genoeg ruimte om op te staan. Hoe meer, hoe comfortabeler.

Ga zitten aan een (eet)tafel.

Uit studies blijkt dat mensen tegenwoordig niet meer zo vaak koken als vroeger. Anderzijds is er een toenemende preoccupatie met gezonde voeding, een veelheid van kookprogramma's, de tendens om gezamenlijk met vrienden te koken, maar ook nieuwe concepten zoals eetclubs, waarbij particulieren thuis tegen kostprijs koken voor andere gasten. De eettafel is dus nog lang niet verouderd. Integendeel, ook al eet men er niet meer zo vaak als vroeger, dat betekent niet dat het zijn belang heeft verloren, maar eerder dat het is opgewaardeerd. Want als het wordt gekozen, is het vaak een speciale gebeurtenis - wie aan de eettafel wordt uitgenodigd, wordt gewaardeerd. En zo is de eettafel veel meer dan alleen maar een meubelstuk. Het is een symbool van uitwisseling en saamhorigheid. Nu hoeft u alleen nog maar een model te kiezen.