Onderwerpen aan Damesschoenen
1 van 2

Gids

Onze damesschoenen. Stap voor stap comfortabel door het leven

"Schoonheid is schoen, schoenschoonheid", kopte Andy Warhol ooit op een van zijn kunstwerken, en hij kan het weten, hij begon zijn carrière tenslotte eind jaren veertig in een schoenenfabriek. Zeker, esthetiek is één ding. Maar wij vinden dat, naast dit aspect, schoenen absoluut moeten beantwoorden aan de vraag naar functionaliteit en duurzaamheid. En bovenal, moeten ze comfortabel zijn. Juist daarom selecteren wij onze damesschoenen - net als al onze andere goederen - met zorg. Alleen op die manier kunnen wij u compromisloze kwaliteit bieden op het gebied van materiaal en afwerking, zodat u lang van uw lievelingsstukken kunt genieten en er goed in kunt reizen. Natuurlijk hoort daar ook een aantrekkelijk en tijdloos ontwerp bij.

Wij lopen niet achter snelle trends aan en produceren zeker niet voor modeslachtoffers. Daarom vind je hier geen glinsterende hoge hakken of opzichtige plateauschoenen. U vindt er echter een ruime keuze aan exquise, comfortabele en duurzame modellen - van sportschoenen tot veterschoenen, van sandalen tot muiltjes, van laarzen tot wandelschoenen, van pantoffels tot tuinschoenen. Overigens worden onze schoenen, op enkele uitzonderingen na, in Europa gemaakt, en dit geldt zowel voor dames- als voor herenschoenen.

Onze damesschoenen zien er altijd goed uit en zijn trouwe metgezellen. Door hun ontwerp kunnen ze bij de meest uiteenlopende outfits en gelegenheden worden gedragen - elegant of casual. Ergo, je hebt niet per se een grote verscheidenheid aan schoenen nodig en je hoeft niet elke keer een nieuw passend paar te kopen.

Hebben dames veel schoenen? Over feiten, vooroordelen en andere tegenstrijdigheden.

Wij vrouwen worden voortdurend geconfronteerd met het vooroordeel dat alle vrouwen, zonder uitzondering, behept zijn met een schoenentic. Zeker, er zijn studies die dit proberen te bewijzen. Enige tijd geleden werd de stelling opnieuw nader onderzocht, ditmaal door WDR, aan de hand van enquêtes. Het resultaat: meer dan 50 procent van alle vrouwen in Duitsland, tienermeisjes meegerekend, bezit meer dan 25 paar schoenen. Dat is inderdaad veel, maar laten we ons eens afvragen: Zijn pantoffels en schoenen van overnachtende gasten hier misschien ook bij inbegrepen?

Toegegeven, mannen en vrouwen zijn twee verschillende dingen. En vrouwen schijnen meer schoenen te hebben dan mannen. Maar het is een feit dat wij, in zuiver genderspecifieke termen, emotioneel iets meer verweven zijn dan onze mannelijke tegenhangers. Misschien zijn er daarom zoveel herinneringen verbonden aan de juwelen waarmee wij ontelbare paden samen bewandeld hebben. Als de schoenen nog passen, comfortabel zitten en goed worden onderhouden, rijst onvermijdelijk de vraag waarom we er afstand van zouden doen. En trouwens, wie onderzoekt eigenlijk hoeveel overhemden mannen gemiddeld in hun kast hebben, in verschillende maten bovendien, met ontbrekende knopen en in sommige gevallen volledig versleten?

Sandaal, mocassin en gletsjerschop. De functie bepaalt de vorm.

Laten we eens kijken naar de geschiedenis van schoeisel om uit te vinden wanneer de "tik" met schoenen eigenlijk begon. Wetenschappers gaan ervan uit dat de moderne mens ongeveer 40.000 jaar geleden in het noorden van Eurazië zijn eerste schoenen aantrok. Het anatomisch onderzoek van skeletten van voeten en benen uit het Paleolithicum - vondsten uit de Tianyuan-grot bij Peking - leverde hiervoor aanwijzingen op. Uit de overeenkomstige botontwikkeling van de tenen willen de wetenschappers afleiden dat hier geen zuivere blote-voetenlopers rondliepen. Omdat het skelet van de voet, gesteund door een schoen, aan een andere belasting wordt blootgesteld dan zonder schoen.

Een andere vondst, een benen priem uit de warme Eemian periode, ontdekt in Untertürkheim, ondersteunt echter de theorie dat schoenendragers bestonden vóór Homo Sapiens, namelijk de Neanderthalers. Volgens de theorie zou de priem de vroege mens als een soort "priem" gediend kunnen hebben. Zo zouden "schoenlappers" al 120.000 jaar geleden aan het werk zijn geweest.

Feitelijk bewijs van schoenen werd pas later ontdekt. Hier betekende de ontdekking van de gletsjermummie "Ötzi" een echte doorbraak, althans voor het ogenblik. Zijn voeten waren gekleed in met hooi gevoerde, leren veterschoenen met een aparte profielzool van berenhuid. Ötzi droeg dus een soort trekkingschoen die ideaal was voor het bergbeklimmen. Onderzoekers hebben immers ook vastgesteld dat hij voor zijn dood grote afstanden tussen verschillende vegetatiezones heeft afgelegd.

Vervolgens werden enkele jaren geleden sandalen van plantenvezels gevonden die waarschijnlijk nog ouder zijn - volgens onderzoekers zo'n 9.000 jaar oud. In Egypte hebben archeologen teenslippers opgegraven met schapenbanden van geweven papyrus die over de achterkant van de voet werden getrokken - een soort oervorm van de slipper, zogezegd, die dateert van ongeveer 3000 v. Chr. Sandalen waren ook het favoriete schoeisel van de Romeinen, zoals algemeen bekend is. Ze werden zelfs apart gemaakt voor de rechter- en linkervoet. De Indiaanse volkeren daarentegen gingen op jacht met mocassins, omdat zij in deze schoenen het wild geruisloos konden besluipen.

De kern van het schoen verhaal. Tussen trots en schoonheidsideaal.

Dus er was niet zoiets als een "oerschoen". Integendeel, de menselijke geschiedenis laat een hele reeks modellen zien - van sandalen en mocassins tot gevoerde veterschoenen en laarzen van dierenhuid en -bont. Feiten en bewijzen van primitief schoeisel voor vrouwen worden meestal niet expliciet vermeld. Vermoedelijk was het dragen van schoenen toch voorbehouden aan mannelijke jagers. Wel is overgeleverd dat de oorspronkelijk platte vrouwensandalen vanaf ongeveer de vierde eeuw met houten wiggen werden verstevigd. De hoogte van de hak markeerde de sociale status van vrouwen - hoe hoger, hoe meer gerespecteerd. Het omgekeerde is waarschijnlijk niet waar, en het geldt zeker voor de moderne tijd.

In de loop der jaren werd de schoenmode steeds diverser en gingen dames- en herenschoenen zich steeds meer van elkaar onderscheiden. Voor ons vrouwen maakten ze rijkelijk versierd schoeisel dat de bewegingsvrijheid aanzienlijk beperkte. Bovendien waren er hoge hakken die een nogal ongezonde houding van het bekken veroorzaakten, wat het erotische uiterlijk van de dames moest versterken. We kunnen waarschijnlijk aannemen dat er mannelijke "schoenontwerpers" aan het werk waren.
Eén ding is zeker: het dragen van schoenen heeft een blijvende invloed gehad op de houding en de ontwikkeling van het skelet van de mens, en niet noodzakelijkerwijs ten goede.

Onze voeten zijn de meest belaste delen van ons lichaam. In de loop van een gemiddeld leven, lopen we ongeveer vier keer rond de wereld. Als je goed ter been bent, kan dit een dagelijkse belasting betekenen van ongeveer 2.500 ton gewicht voor een lichaamsgewicht van 70 kilogram, wat ruwweg overeenkomt met vier ICE-treinen. Vrouwen die hoge en smalle hakken dragen, worden nog zwaarder belast. Op elk van hun hielen wordt een druk uitgeoefend die 28 maal groter is dan die op elke voet van een olifant van 2,6 ton. Deze feiten werden verstrekt door de Londense orthopedisch chirurg en professor in de sportgeneeskunde Nicola Maffulli. Wat bij slecht schoeisel vaak wordt verhinderd, is een vloeiende en soepele beweging bij het afrollen van de voet. Onze voeten zijn ook zeer gevoelig, met duizenden zenuwuiteinden en sensoren op hun voetzolen.

Waar knelt de schoen? Het juiste schoeisel voor mooie voeten.

Tegen deze achtergrond is er veel voor te zeggen om te kiezen voor comfortabel en functioneel schoeisel en het modeaspect voorop te stellen. Hoogwaardige schoenen met een pasvorm die de natuurlijke afrolfunctie van de voet ondersteunt, verhogen het draagcomfort aanzienlijk. Als u afhankelijk bent van het dragen van inlegzolen, is het ook raadzaam een schoenmodel te kiezen waarbij de inlegzool uitneembaar is en verwisseld kan worden. Hierdoor kan de voet ontspannen in het voetbed liggen zonder dat het bovendeel van de schoen op de wreef van de voet drukt.

Waar mogelijk en in overeenstemming met de stijl van het specifieke model, zijn onze schoenen Goodyear welted of geitennagd. De welted methode wordt meer gebruikt voor klassieke schoenen, terwijl de goatsewn methode wordt gebruikt voor functioneel schoeisel, zoals wandelschoenen. Beide methoden garanderen een zeer lange levensduur en zijn door het fabricageproces gemakkelijk te repareren. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om - minstens één keer in je leven - jezelf uit te rusten met dergelijke schoenen.

Natuurlijke materialen zorgen voor een aangenaam voetklimaat. Daarom kiezen wij voor plantaardig gelooid rund- of kalfsleder voor onze damesschoenen. Elke fabrikant heeft zijn eigen geheime recept voor plantaardig looien. De brouwsels bestaan uit verschillende soorten schors, wortels en vruchten, waaronder plantaardige bestanddelen van rabarberwortel of eikenschors. Vooral voor onze huis- of tuinschoenen, maar ook voor vrijetijdsschoenen, worden naast leder ook wol, katoen, hennep, natuurrubber, kurk en populierenhout gebruikt. Natuurlijke materialen zijn ongetwijfeld bijzonder belangrijk voor schoenen die voorbestemd zijn om met blote voeten te lopen. Bovendien letten wij er streng op dat de gebruikte lijmen milieuvriendelijk en goed voor de voeten zijn.

Overigens heeft het gebruik van leer voor binnenzolen en binnenzolen een positief effect op het draagcomfort. Een leren zool is niet alleen ademend, maar beschermt de voeten ook tegen overbelasting. Zij dempen de voetstappen en zorgen voor een stevige grip doordat zich in de schoen een natuurlijk voetbed kan vormen. Kurk en natuurlatex "dempen" de voet ook op een natuurlijke manier.

Over het geheel genomen heeft leer de eigenschap dat het, mits goed onderhouden, grotendeels waterdicht en isolerend is, waardoor de voet bij vele weersomstandigheden warm en droog blijft. En het materiaal blijft soepel terwijl het zeer duurzaam is. Ötzi" waardeerde dit al. Met liefde en de juiste schoenverzorging ontwikkelen zorgvuldig vervaardigde damesschoenen van leer in de loop der tijd een charmant en stijlvol patina, dat ook iets vertelt over het leven van de betreffende draagster. En als de schoenen comfortabel zijn en geen drukplekken achterlaten, glijden er aan het eind van de dag mooie voeten uit die ook op blote voeten te zien zijn.

Andere onderwerpen