Gids

Lichaam en geest in beweging. Bureaustoelen met karakter

"Ödön von Horváth, die per slot van rekening betaald werd om te denken - zoals velen van ons die hun dagelijks brood verdienen door op de stoel van hun broek te zitten. Als we op ons thuiskantoor zitten, dreigen we bijna samen te groeien met onze "wielen". En we brengen gemiddeld tot zes uur per dag door in deze zitmarathon. Onze bureaustoel is een trouwe en veerkrachtige metgezel. Terwijl wij druk bezig zijn met het toetsenbord, de telefoon beantwoorden, e-mails beantwoorden, bestanden van links naar rechts verplaatsen, houdt het ons in beweging. Hoe comfortabeler we zitten, hoe frisser we aan het werk kunnen.

Ons assortiment biedt u solide, hoogwaardige en duurzame bureaustoelen waarop u uw houding kunt handhaven en uw evenwicht kunt bewaren. Dynamisch bewegende bureaustoelen die u mentaal en fysiek op de been houden terwijl u zich door uw kantoor beweegt. Wij beperken ons niet tot één stijl, want per slot van rekening heeft iedereen zijn eigen individuele voorkeuren en eisen als het gaat om de creatieve inrichting van zijn eigen vier kantoormuren. Wat ze allemaal gemeen hebben - want dat is onze zeer persoonlijke zorg - is dat ze tegelijk functioneel en elegant zijn, een uitstekende kwaliteit bieden en het beste zitcomfort bieden. Daartoe worden ze door onze kopers op de proef gesteld, soms gedurende de hele levensduur van het kantoor. In combinatie met het bijpassende bureau en andere onmisbare kantoorbenodigdheden kunt u uw creatieve ideeën de vrije loop laten - of ze nu analoog of digitaal zijn.

Zitten als een voorrecht. Van Homo sapiens naar Homo sedens

Elk ding heeft zijn geschiedenis. Die van de bureaustoel is nog jong. In ieder geval had de mensheid enige tijd nodig om zich te ontwikkelen van Homo sapiens tot Homo sedens, de zittende mens. En vooral, comfortabel zitten was aanvankelijk een nogal aristocratisch voorrecht. Terwijl de lagere klassen op krukjes, voetenbankjes en de vloer moesten zitten, gaven de heersers er de voorkeur aan hun eigen vier letters op een goed gecapitonneerde troon neer te leggen.

De eerste bureaustoelen. Van statische gezellen en dynamische monsters

De geschiedenis van de bureaustoel begon met de bloei van de handel in de 16e eeuw. Nu waren het vooral kooplieden, handelaars en boekhouders die aanspraak maakten op het voorrecht om te zitten. En met het begin van de industrialisatie en de bureaucratisering werd de geschiedenis voortgezet. Want met de groeiende produktie van goederen nam ook het aantal administratieve taken toe en daarmee de behoefte aan kantoorinventaris.

Alle begin is moeilijk. Pioniers van het zitten in beweging

De eerste bureaustoelen waren nogal statische kerels, eenvoudige houten constructies zonder armleuningen op vier poten. Pas in de jaren 1840 kwamen verende bureaustoelen op de markt. Vermeldenswaard is hier de "Centripetal Spring Armchair" van Thomas E. Warren, 1849, USA. Hij stond op vier ijzeren wielen, en de boogvormige stalen bladveer in de onderbouw maakte bewegingen in alle richtingen mogelijk. Goed gestoffeerd, met rode bekleding, armleuningen en een hoge rugleuning met aparte hoofdsteun, had het iets echt vorstelijks visueels. Deze werd in 1853 gevolgd door de "Zitstoel" van Peter Ten Eyck - een rollende, houten bureaustoel met een gietijzeren as onder de in hoogte verstelbare zitting, die door bladveren op spanning werd gehouden en daardoor ook flexibele zithoudingen mogelijk maakte. Het ontwerp was nogal klassiek sober, lang niet zo weelderig vormgegeven als Warren's "Throne", en helaas kreeg het ook niet de nodige "ruggensteun" op ergonomisch gebied - de kantoorwereld klaagde over rugpijn.

Ben je nog aan het draaien of zit je al? Van schietstoelen en zitmachines

Gezond zitten was pas een eeuw later mogelijk - met de eerste bureaustoelen in de jaren zeventig, die tegemoetkwamen aan de vraag naar meer veiligheid en ergonomie, vooral van de kant van de beroepsverenigingen. Maar ook hier zijn zwarte schapen te vinden. Zo waren er in de jaren tachtig bureaustoelen die bij zware belasting een bijna explosief karakter onder de billen ontwikkelden. Een ontwerpfout in de persluchtveer was hiervoor verantwoordelijk. Dergelijke "schietstoelen" zijn gelukkig van de markt verdwenen. Toch zijn er ook vandaag nog andere kantoorgedrochten - ware zitmachines waarvan de ontelbare instelmogelijkheden de gebruiker bijna overweldigen en er uiteindelijk toe leiden dat hij, samen met zijn noeste pogingen om de juiste positie te vinden, wanhopig op de bureaustoel ineenzakt.

Kom van die troon af. Blijf dynamisch bewegen

Gelukkig zijn er onder de hedendaagse bureaustoelen vele prijzenswaardige uitzonderingen. In ons assortiment vindt u functionele, delicate exemplaren met het beste zitcomfort die dynamisch zitten mogelijk maken zonder ingewikkelde versteltechnieken, maar ook stijlvolle klassiekers die een sober kantoor omtoveren tot een comfortabele werkplek met karakter. Onze bureaustoelen worden gekenmerkt door een aanzienlijke en esthetische duurzaamheid en hun individuele bediening is eenvoudig en spreekt voor zich. Anderzijds zult u tevergeefs zoeken naar multivariate "ergonomische prothesen" die alleen met een diploma in een comfortabele positie kunnen worden gebracht. U bent welkom om uzelf hiervan te overtuigen.

Ondanks al het comfort moeten we ons er echter altijd van bewust zijn dat naarmate bureaustoelen comfortabeler worden, ook ons zitgedrag verandert. Hoe gezellig en ergonomisch een bureaustoel ook is, hij kan de broodnodige beweging en het strekken van de ledematen tussendoor niet vervangen. Sta dus af en toe op van uw troon om een paar stappen te zetten, wat rekoefeningen te doen of tussendoor aan een staand bureau te werken. Je rug zal je dankbaar zijn. Momenteel in de mode in de VS: een loopband in het kantoor. Niet alleen is het een geweldige manier om calorieën te verbranden, maar je kunt ook werken op een laptop terwijl je bezig bent. In principe geen slecht idee. Maar een wandeling in de frisse lucht is nog beter. Het is een balsem voor de rug, maakt het hoofd helder en wekt de geesten op. Dus je hoeft niet volledig gebruik te maken van je "zit privilege".