Menu

Xyloba mezzo klinkende kogelbaan

Xyloba mezzo klinkende kogelbaan
€ 94,90alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
op voorraad, Levering in 4-5 dagen
Gratis verzending! Tot en met 31.10.2022 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (Uitgesloten zijn bestellingen die volumineuze goederen bevatten of door een expediteur worden geleverd.)

Algemene informatie

Xyloba. De Xylo(fon)ba(hn)

Deze knikkerbaan van onbehandeld beukenhout kan veel meer dan op het eerste gezicht lijkt: Met Xyloba kunnen zowel kinderen als volwassenen (de ervaring leert dat ook zij er plezier aan beleven) muziek maken. Net als bij de xylofoon worden klankplaten van verschillende hoogte in de basisstructuur van de track ingevoegd. Terwijl de bal van boven naar beneden door de toren raast, worden de platen door de bal gestoten. Nauwkeurige tonen klinken die zelfs muziekvirtuozen overtuigen (de uitvinder was zelf ook een beroepsmuzikant).
"Van een eenvoudig kinderliedje tot Mozart, alles is mogelijk," legt ontwikkelaar Samuel Langmeier levendig uit wat Xyloba zo ongewoon maakt. Afhankelijk van zijn stemming en capaciteiten kan de bouwer het modulaire insteeksysteem naar eigen goeddunken samenstellen. Er zijn bijna geen grenzen aan de assemblagemogelijkheden, tenzij de onderdelen opraken. Maar ook voor dit geval heeft de fabrikant een oplossing klaar: hij biedt bouwpakketten van verschillende afmetingen die met elkaar kunnen worden gecombineerd en uitgebreid.

Leren door spelen. Met de klinkende kogelbaan

De melodie die klinkt wanneer de bal door de baan rolt, wordt door de bouwer bepaald door de keuze en plaatsing van de klankplaten. Bovendien bepaalt hij de duur van het geluid met sporen van verschillende lengte, die ook worden gebruikt om de torens met elkaar te verbinden. Op deze manier leren kinderen spelenderwijs noten, tijd en ritme kennen. Xyloba leert zo muzikale grondbeginselen met visuele ondersteuning en traint tegelijkertijd motoriek en ruimtelijk denken.
De constructie van de hoogwaardige kogelbaan is intuïtief eenvoudig dankzij het eenvoudige maar daarom niet minder intelligente ontwerp. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen met hulp van de ouders al eenvoudige melodietjes ontdekken; een leeftijd van 5 jaar wordt aanbevolen. De Xyloba "piccolino", "mezzo" en "orchestra" bouwsets zijn geschikt voor beginners. De nadruk ligt hier op het ontwerpen van de meest gevarieerde torenconstructies en het leren van de eerste melodieën. Ideeën voor beginners zijn te vinden in de instructies voor het samenstellen die bij de bouwpakketten zijn gevoegd. Talloze internetvideo's laten zien dat het leuk is om zowel bekende liedjes na te spelen als eigen composities te maken: Xyloba-bezitters van over de hele wereld laten zichzelf, hun kinderen of zelfs de hele familie zien terwijl ze eenvoudige melodieën of complexere stukken spelen. Zij bewijzen ook dat door de stabiele constructie zelfs hoge structuren en dus langere notenreeksen mogelijk zijn. Als er genoeg Xyloba losse onderdelen zijn, is het zelfs mogelijk om in meerdere stemmen te spelen met parallelle kogelbanen.

Goed ontworpen

Samuel Langmeier kwam in een speelgoedwinkel in Zürich op het idee om een knikkerbaan te ontwerpen met geïntegreerde geluidsplaatjes. Daar ontdekte de Zwitserse kamermusicus en componist een eenvoudig geconstrueerde knikkerbaan aan het eind waarvan de knikkers over klankplaten rolden. In 1969 ging Langmeier tot actie over - zijn eigen creatie moest aan verschillende eisen voldoen: De bal moest de platen zuiver raken, de geluidselementen moesten onderling verwisselbaar zijn en de toonintervallen moesten variabel zijn.
De professionele musicus maakte de eerste bouwelementen van gelijmde houten delen, en hing de klankplaten verticaal op. Om te kunnen deelnemen aan de 4e Internationale Tentoonstelling van Uitvindingen in Genève in 1975, liet hij dit ontwerp patenteren - de moeite loonde, want Langmeier's muzikale spel werd bekroond met een bronzen medaille.

Consequent verder ontwikkeld

Het prototype van de Xyloba knikkerbaan die vandaag beschikbaar is, werd in de daaropvolgende jaren ontwikkeld. Langmeier vereenvoudigde eerst het fabricageproces van zijn eerste model door de constructie-elementen niet langer te verlijmen, maar de holtes uit een compact stuk hout te boren. Het feit dat hij de toonplaten uiteindelijk horizontaal plaatste en ze met een beugel vastzette, verbeterde ook de geluidskwaliteit. Aangezien Langmeier het echter erg druk had op zijn werk, vond hij geen tijd om een producent te zoeken voor de klinkende knikkerloop.

Weloverwogen productie. Stiftung Weizenkorn

Vele jaren later nam Stiftung Weizenkorn de productie van Langmeier's muzikale stuk over. Meer dan 200 mensen die om psychologische of psychosociale redenen geen werk kunnen vinden op de arbeidsmarkt, werken in de beschutte werkplaatsen in Basel. Op enkele aanpassingen na die nog zeer dicht bij het prototype van Langmeier staan, worden de Xyloba-bouwstenen daar met de hand vervaardigd uit natuurlijk beukenhout.

Waarschuwing:

Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Verstikkingsgevaar door kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden.

Productinformatie

Artikel nummer 88414

De middelste doos voor verschillende balsporen en melodieën.
Bouwset, bestaande uit 40 onderdelen: 6 bouwstenen, 7 klankblokken, 2 doorgangsblokken, 1 grondplaat, 6 rollerbanen kort, 2 rollerbanen lang, 1 component achtste noot, 6 glazen bollen, 8 klankplaten, 1 hamer.
Componenten en hamers vervaardigd uit natuurlijk beukenhout (herkomst Zwitserland). Gemaakt in Zwitserland. Gewicht 4,2 kg.
Meer artikelen van de fabrikant:
Vraag over het product

Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

Wij helpen graag

Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 26 26 101 of op elk moment info@manufactum.nl

Cadeaubon

Een voor alles en iedereen: Met onze PDF-cadeaubon bieden wij u de volledige keuze van het Manufactum-assortiment. Kies een motief, dat u direct na de bestelling per E-mail kunt versturen, printen of persoonlijk overhandigen.

Cadeaubon kopen
Menu