Artisanat Monastique

Pakket Provençaalse olijfolie

Artisanat Monastique
Pakket Provençaalse olijfolie
  € 59,90Basisprijs: € 39,93/lalle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  Op voorraad, levering binnen 2-3 dagen

  Algemene informatie

  Provençaalse olijfolie "La Reïalo

  Deze typische olie van de regio wordt verkregen uit groene olijven (voornamelijk van de Aglandau variëteit). Ze heeft aroma's van verse kruiden en artisjok, is vurig, sterk en jong, peperig op de afdronk; aanbevolen voor pastagerechten, vis en salades. Extra vierge.

  Provençaalse olijfolie "La Joïo

  La Joïo wordt geperst uit rijpe olijven van de variëteiten l'Aglandau en la Tanche. De laatste, zachter, geeft het een grotere diepte aan aroma's, van amandelen en rode vruchten. Over het algemeen niet scherp en slechts licht peperig op de afdronk. Past goed bij gekookte groenten en allerlei soorten hors d'oeuvres. Extra vierge.

  Provençaalse olijfolie "La Siavo

  Deze variëteit ondergaat een gecontroleerde fermentatie van de olijven, ze worden overgelaten om te "coufereren", overrijp te worden, om uiteindelijk de aroma's van olijfconfituren, van paddenstoelen en granen, zelfs van cacao te verkrijgen. Voor de Ouden is dit de olie die "de echte olijfsmaak heeft". Zeer zacht, licht nootachtig en mild op de afdronk. Past goed bij lamsbout, aardappelen en zelfs desserts. Maagdelijk.

  Provençaalse variaties

  Er worden drie verschillende oliën geproduceerd door de Benedictijnen in Le Barroux. Zij hebben ze Provençaalse namen gegeven om de diversiteit van de smaak van deze oliën aan te geven. Dit wordt enerzijds bereikt door de selectie van de olijvenrassen, maar anderzijds ook door de mate van rijpheid van de vruchten en de eventuele fermentatie die plaatsvindt voordat de olie wordt gewonnen. Dit laatste heeft alleen smaak als het gecontroleerd en doelgericht gebeurt. De oliën worden geclassificeerd als "extra olijfolie van eerste persing" of "olijfolie van eerste persing".

  Olijfolie van de voet van de Mont Ventoux

  Olie, wijn en brood zijn oervoedsel en hebben een rijke symbolische betekenis in het christendom. Het is dan ook geen toeval dat de benedictijnen van de Provençaalse abdij St. Madeleine in Le Barroux zich juist aan de productie van deze drie voedingsmiddelen wijden en het enige klooster in Frankrijk zijn dat een oliemolen exploiteert. Hun woongebied tussen de Dentelles en de Mont Ventoux is rijk aan olijfbomen, afgewisseld met wijngaarden. De olijfboomteelt heeft ook een zeer praktische betekenis voor het klooster, omdat hierdoor niet alleen een duurzame, generatieve en steeds productievere landbouw ontstaat, maar ook een goed werkterrein voor de handenarbeid van de monniken. Zij hebben de olijvenoogst tussen november en december bewust niet gemechaniseerd. Dit beschermt ook de tere vrucht en verhoogt zo de kwaliteit van de olie. Zolang de plantages nog in aanbouw zijn, moeten olijven uit de omgeving worden aangekocht. Hoe lang de olijven mogen worden bewaard tussen de oogst en de verwerking hangt af van de aroma's die men in de latere olie wil behouden door een andere rijpingsgraad of zelfs een gecontroleerde fermentatie. De molen met zijn technische uitrusting is state-of-the-art in het malen van olie; de kleine foto hieronder toont de praktische organisatie van de apparatuur. Deze installatie wordt als het ware gegrondvest door het middelpunt, de zware Toscaanse stenen molen van graniet, die overeenkomt met de eeuwenoude bouwwijze in de dubbele opstelling van de twee bovenste stenen. Voordat de olie uit de olijven wordt geperst, moeten de vruchten onder de pitten worden geplet. Deze olijfpulp mag in geen geval worden verhit, wat zou kunnen gebeuren als de stenen te snel zouden lopen. Daarom is het maalproces een ontspannen aangelegenheid en duurt het ongeveer 30 minuten per partij. De kwaliteit van de op deze traditionele manier verkregen olie kan nu verder worden verbeterd door moderne technologieën, namelijk door de olie te centrifugeren, waardoor vooral water uit de vrucht wordt afgescheiden. Afhankelijk van de eisen wordt de olie gefilterd. Aangezien de olieproductie een seizoensgebonden campagne is, blijkt het nuttig om alleen te bottelen naargelang de verkoopsituatie en de olie in grotere hoeveelheden op te slaan onder uitsluiting van zuurstof.

  Ingrediënten en opmerkingen:

  Verkoopbenaming:

  Extra olijfolie van eerste persing

  Ingrediënten:

  1e kwaliteit olijven - rechtstreeks uit olijven geëxtraheerd met uitsluitend mechanische methoden. Van gecontroleerde biologische teelt.

  Bewaar- en bereidingsinstructies:

  Verwijderd van licht, droog, koel (niet in de koelkast) en uit de buurt van warmtebronnen bewaren.

  Oorsprong / herkomst:

  Frankrijk

  Verantwoordelijke exploitant levensmiddelenbedrijf:

  Artisanat Monastique de Provence Abbaye Sainte-Madeleine 84330 Le Barroux Frankrijk

  Voedingswaarde-etikettering

  Voedingswaarde informatie per100 g
  Energie3768 kJ / 900 kcal
  Fat99,8 g
  daarvan verzadigde vetzuren15,1 g
  Koolhydraten0 g
  daarvan suiker0 g
  Eiwit0 g
  Zout0 g

  Voedingswaarde-etikettering

  Voedingswaarde informatie per100 g
  Energie3768 kJ / 900 kcal
  Fat99,8 g
  daarvan verzadigde vetzuren15,1 g
  Koolhydraten0 g
  daarvan suiker0 g
  Eiwit0 g
  Zout0 g

  Voedingswaarde-etikettering

  Voedingswaarde informatie per100 g
  Energie3768 kJ / 900 kcal
  Fat99,8 g
  daarvan verzadigde vetzuren15, 1 g
  Koolhydraten0 g
  daarvan suiker0 g
  Eiwit0 g
  Zout0 g

  Productinformatie

  Artikel nummer 26950

   De drie variëteiten "La Reïalo", "La Joïo" en "La Siavo" in een geschenkdoos. Een blik van 0,5 liter per stuk
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Klantenservice

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantenservice helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 2626101 of op elk moment info@manufactum.nl

   Goede dingen van kloosters

   Wij brengen levende kloostercultuur uit heel Europa rechtstreeks bij u thuis - in de vorm van smakelijke, verzorgende en met de hand vervaardigde producten die hun waarde in het dagelijkse kloosterleven voor lichaam en ziel allang hebben bewezen.

   Goede dingen van kloosters