Menu

Paaseieren watten groot

(6 stuks)
Paaseieren watten groot
(6 stuks)
  € 39,90alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  Op voorraad, levering binnen 4-5 dagen

  Algemene informatie

  Upcycling. Het ei gemaakt van pulp

  Dingen die de tand des tijds doorstaan (en meer doen dan alleen een snaar raken bij de tijd) overleven menigeen en mogen ooit traditie worden genoemd. Dat is wat er is gebeurd met de paashaas, dat is wat er is gebeurd met het paasei - en het is een vergelijkbaar verhaal met het proces dat ongeveer honderd jaar geleden is ontwikkeld om deze paaseieren met de hand te draaien in Thüringen. Voor degenen die nu misschien gaan denken, omdat Thüringen beter bekend staat om artistiek handwerk van glas en porselein of om de verwerking van hout: ja, deze eieren worden op milieuvriendelijke wijze geproduceerd van watten (cellulose). Dit betekent dat Thüringen als productielocatie opnieuw dichterbij is dan de eerste indruk doet vermoeden: Cellulose wordt verkregen uit hout, meestal uit resten van houtzagerijen - en we zijn terug bij het traditionele materiaal en optimale upcycling. Een dip in gekleurde gelatine verhardt de watten paaseieren en geeft ze hun decoratieve basiskleur. Met behulp van fijne naalden worden de gestileerde bloemmotieven ook met de hand aangebracht - waardoor elk paasei een klein, fijn, uniek stuk wordt.

  Het ei met Pasen

  Wat kwam eerst: het konijn of het ei? Met Pasen kunnen we onvoorwaardelijk voor het ei pleiten: Sinds het prille begin van het christendom wordt het ei beschouwd als een symbool van vruchtbaarheid, het staat voor nieuw leven en de opstanding van Christus. In veel streken moest de paashaas het echter eerst opnemen tegen illustere concurrenten als de vos, de koekoek en de ooievaar, of zelfs de kerkklokken die uit Rome naar huis vlogen, voordat hij zich kon vestigen als de exclusieve eierleverancier. Natuurlijk heeft niet alleen het ei zelf, maar ook de kleur ervan een bijzondere betekenis. In de invloedssfeer van de orthodoxe kerk werden eieren aanvankelijk uitsluitend rood geverfd - in de christelijke symboliek staat rood voor het bloed van Christus. Pas in de loop der tijd kwamen er andere kleuren en betekenissen bij, met regionale verschillen, vooral in de Latijnse kerk, bijvoorbeeld wit voor zuiverheid, geel voor wijsheid en oranje voor uithoudingsvermogen en kracht.

  Naast het christelijke decoratieve doel was er ook een door en door functioneel doel dat leidde tot het verven van eieren en, in één adem, tot hardgekookte paaseieren: De boeren in de Middeleeuwen verfden hun eigen eieren rood om ze te onderscheiden van de eieren die ze aan hun landheer moesten afstaan. Tijdens de vastenperiode van veertig dagen, waarin geen eieren mochten worden gegeten, werden ze ook bewaard door ze te koken, de verschillende partijen elk in één kleur te verven en ze te bewaren. De kleurcodering gaf dus niet alleen een overzicht van de groeiende voorraad eieren, maar was ook een vroege vorm van de houdbaarheidsdatum: het gaf informatie over welke eieren het oudst waren en het eerst gegeten moesten worden.

  Let op:

  Bepaalde fabricagestappen worden met de hand uitgevoerd. Kleine afwijkingen in grootte en kleur kunnen dus voorkomen.

  Productinformatie

  Artikel nummer 205126

   Set van 6 paaseieren (ei 5,5 × 3,8 cm) van watten (cellulose), gekleurd met gelatine. Vertinde lus. Totaal gewicht 80 g. Gemaakt in Duitsland.
   Meer artikelen van de fabrikant:
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Wij helpen graag

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 2626101 of op elk moment info@manufactum.nl

   Cadeaubon

   Een voor alles en iedereen: Met onze PDF-cadeaubon bieden wij u de volledige keuze van het Manufactum-assortiment. Kies een motief, dat u direct na de bestelling per E-mail kunt versturen, printen of persoonlijk overhandigen.

   Cadeaubon kopen