Menu

Wormendoos Larikshout Kit

Exclusief
Wormendoos Larikshout Kit
€ 399,00alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
op voorraad, Levering in 4-5 dagen
Gratis verzending! Tot en met 31.10.2022 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (Uitgesloten zijn bestellingen die volumineuze goederen bevatten of door een expediteur worden geleverd.)

Algemene informatie

Exclusief

We hebben dit nuttige goedje op drie plaatsen exclusief voor Manufactum laten verbeteren. Alleen bij ons kunt u de wormenbakset van de Oostenrijkse fabrikant krijgen, met een romp van larikshout, met rubberen wielen en een roestvrijstalen kraan.

Goedkoper in de kit.

Dit pakket bevat alle onderdelen die nodig zijn om de wormenbak in elkaar te zetten, inclusief de rubberen afdichting voor het deksel van de bak, een fles lijm en het benodigde bevestigingsmateriaal. Er is ook een zakje kalksteenmeel bijgevoegd, dat de wormen voorziet van minerale voedingsstoffen en waarvan ze regelmatig een dosis moeten krijgen. (U moet de wormen apart bestellen).

Getallen, alstublieft! Het grote plaatje

Wij zijn een land van afvalscheiders, en dat is een goede zaak. De gemiddelde Duitser zal beseffen wat een leercurve hij of zij ten laatste de laatste jaren heeft doorgemaakt, als hij of zij ooit in de positie komt te verkeren dat hij of zij een buitenlandse, mogelijk zelfs niet-Europese gast in detail moet uitleggen wat de soms vrij ingewikkelde subtiliteiten zijn tussen glas, organisch, gele zak en restafval. En toch is een groot deel van de mensen die ijverig afval inzamelen en sorteren waarschijnlijk verbaasd over het grote aandeel van organisch afval in het zogenaamde "stedelijk afvalvolume": volgens het Federaal Bureau voor Milieu, Natuurbehoud, Bouw en Milieubescherming bedraagt dit 30-40%. Sinds 1 januari 2015 schrijft de wet inzake de gesloten kringloop van afvalstoffen (Kreislaufwirtschaftsgesetz) de gescheiden inzameling van organisch afval in Duitsland voor. De steden en gemeenten hebben van tevoren gereageerd door geschikte installaties op te zetten en te exploiteren, zodat in het afgelopen jaar reeds 13,5 miljoen ton biologisch afbreekbaar afval is gecomposteerd of tot biogas verwerkt. 4,6 miljoen ton hiervan was afkomstig van organische bakken waarin huishoudelijk keukenafval werd verzameld - 57 kg per persoon. Dit kost geld, hoe verstandig ook, en op veel plaatsen komt het ook tot uiting in stijgende incassokosten. In 2014 waren er in het hele land 236 installaties voor de compostering van bioafval, 648 installaties voor de compostering van groenafval en 1386 installaties voor anaerobe vergisting beschikbaar om dit alles te beheren. Om nog maar te zwijgen van de vloot vrachtwagens, niet eens genoemd door de federale overheid, die op kostenintensieve wijze het bioafval bij particuliere huishoudens ophaalt en daarheen vervoert. Een dergelijk gesloten-lussysteem is natuurlijk welkom, maar het is slechts een eerste stap. De volgende stap moet afvalvermijding zijn, zoals wordt geëist en nagestreefd, vooral op het gebied van restafval, plasticafval en verpakkingsafval.
Bij organisch afval ligt de situatie enigszins anders. Het moet uitsluitend worden voorkomen in die zin dat vers voedsel daadwerkelijk moet worden geconsumeerd en niet ongebruikt moet worden weggegooid. Het is immers vers voedsel dat plastic en verpakkingsafval vermijdt, om nog maar te zwijgen van de voordelen voor een gezonde voeding. En hun restjes zijn waardevolle grondstoffen, geen kostbaar afval - wat ze pas worden als ze de flat, het huis of de woning via een duur recyclingsysteem verlaten.

Kleiner denken. De wormenbak.

Om dit te voorkomen, moet je de afmetingen van miljoenen en duizenden, tonnen en kilogrammen laten. Eisenia foetida wijst de weg naar het doel. Eisenia foetida (vulgo: de compostworm) is slechts enkele centimeters lang, weegt ongeveer 0,4 gram en is een hongerige kerel. David Witzeneder, die als landbouwkundige is opgeleid aan de Universiteit voor Natuurlijke Hulpbronnen en Toegepaste Levenswetenschappen in Wenen, beveelt het aan als huisdier, en hij heeft daar goede redenen voor. Samen met zijn broer heeft hij in de afgelopen jaren de "wormkast" ontwikkeld en geoptimaliseerd. De Wurmkiste is in zekere zin een klein bedrijf op het gebied van de verwerking van bioafval, bestaande uit niets dan "teamspelers" en "high-performers", dat in verrassend korte tijd bioafval omzet in plantencompost van hoge kwaliteit. En bovendien: om bij de metafoor te blijven: hij kan midden in een woonwijk worden geplaatst, want een goed afgestelde wormenbak ruikt in het beste geval een beetje naar bosgrond of potgrond in de directe omgeving - de worm is sneller dan de afbraakprocessen die tot verrotting en stank zouden kunnen leiden. Witzeneder ontwierp zijn wormenbak immers voor de flat of het balkon - precies daar kan hij organisch afval recycleren, in zekere zin aan de bron van het probleem.

Hoe het werkt.

De wormenbak bestaat uit een kubus van 44 x 48 x 34 cm, gemaakt van geolied lariks, en heeft rondom de bovenrand gaten om voor voldoende luchtcirculatie te zorgen (en om de verwachte vraag op dit punt te beantwoorden: Nee, Eisenia foetida gebruikt deze niet als schuilplaats zolang hij bruikbaar voedsel vindt - een uitgang wordt hem toch al ontzegd, omdat de gaten van binnen met een luchtdoorlatend vlies zijn afgedicht). In deze doos wordt een beginvoorraad van ongeveer 700 wormen geplaatst, wat overeenkomt met ongeveer 200 g levend gewicht. De wormen, gevoed met gehakseld organisch afval, doen hun werk onder een hennepmat die het vocht in de doos houdt. Elk van hen verteert ongeveer de helft van zijn eigen gewicht per dag, d.w.z. ongeveer 100 g bioafval in het begin. In een optimale omgeving verdubbelt de populatie echter om de 90 dagen, zodat na 3 maanden 200 en na een half jaar 400 g bioafval is verteerd - vanaf nu blijft de populatie stabiel op ongeveer 2000 wormen. Het werkt nu het best als ze dagelijks worden "gevoed" met een verse afdeklaag van 2-4 cm hoogte (hoewel ze best op dieet kunnen gaan gedurende een paar dagen afwezigheid). Dit is ongeveer evenveel als een huishouden van 2-3 personen.

Oogst. Potgrond en "wormen thee".

Wanneer de bak onder "volle belasting" werkt, kan telkens tweemaal per jaar ongeveer 24 kg wormenhumus van hoge kwaliteit worden geoogst, en aangezien de compostworm begrijpelijkerwijs daar blijft waar nog vers voedsel te vinden is, kan dit gebeuren zonder de bestaande wormenpopulatie ernstig aan te tasten. Maar vanaf het begin en permanent met kortere tussenpozen, levert de wormenbak "wormthee". Nadat het door de bestaande compost is gegaan en daarbij waardevolle mineralen heeft opgenomen, verzamelt het vocht uit de bioresten zich in een verwijderbare bak helemaal onderin de wormenbak - een uitstekende vloeibare meststof voor bijvoorbeeld kamer- en balkonplanten.

Nogmaals: het grote geheel.

Wat hier in schetsmatige bewoordingen te lezen is over het starten en bedienen van de wormenbak, wordt door de makers van de "wormenbak" uitvoerig en met veel advies uitgelegd in een bijgevoegde handleiding en ook op internet op www.wurmkiste.at. Daar vindt u ook een opname van een lezing over dit onderwerp. U vindt er ook de opname van een lezing die David Witzeneder gaf op de internationale TED-conferentie over de wormenkast en het perspectief van biorestomzetting ter plaatse. Hij licht in het Engels de aan het begin gegeven cijfers voor Duitsland toe, met de stad Wenen als voorbeeld, en toont het grote potentieel aan van het ter plaatse verwerken van voedselafval - hetzij als vermijding of vermindering van bioafval -, vooral in grootstedelijke gebieden. Dankzij Eisenia foetida.

Productinformatie

Artikel nummer 17087

Geolied larikshout (materiaaldikte 2 cm), boxinzet (groen) en ladeinzet (grijs) van kunststof, afdekmat (1 stuk) van hennepvezel. Met rubberen afdichting voor het deksel van de box en aftapkraan. 4 zwenkwielen met zacht rubber loopvlak. 1 fles lijm, montagemateriaal en wat schuurpapier zijn inbegrepen. 1 zak kalksteenmeel is ook inbegrepen.
Breedte 44,3 cm, hoogte 48 cm (zonder wielen 41 cm), diepte 34 cm. Gewicht 6 kg.
Meer artikelen van de fabrikant:
Vraag over het product

Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

Wij helpen graag

Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 26 26 101 of op elk moment info@manufactum.nl

Exclusief bij Manufactum

Wij bieden u een aantal heel bijzondere producten van geselecteerde producenten, die in deze vorm alleen verkrijgbaar zijn bij Manufactum en waarvan wij u een hoogste mate aan materiaalkwaliteit en functionaliteit kunnen garanderen.

Alle exclusieve producten
Menu