Wormsystems

Wormendoos Larikshout Kit

Exclusief
Wormsystems
Wormendoos Larikshout Kit
  € 449,00
  € 299,00alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  Op voorraad, levering binnen 2-3 dagen
  slechts een kleine hoeveelheid in voorraad op dit moment

  Algemene informatie

  Exclusief

  We hebben dit nuttige goedje op drie plaatsen exclusief voor Manufactum laten verbeteren. Alleen bij ons kunt u de wormenbakset van de Oostenrijkse fabrikant krijgen met een body van larikshout, met rubberen wielen en een roestvrijstalen kraan.

  Goedkoper in de kit.

  Dit pakket bevat alle onderdelen die nodig zijn om de wormenbak in elkaar te zetten, inclusief de rubberen afdichting voor het deksel van de bak, een flesje lijm en het benodigde bevestigingsmateriaal. Er wordt ook een zakje kalksteenmeel meegeleverd, dat de wormen voorziet van minerale voedingsstoffen en waarvan ze regelmatig een dosis moeten krijgen. (U moet de wormen apart bestellen).

  Nummers, alstublieft! Het grote plaatje

  Wij zijn een land van afvallers, en dat is een goede zaak. De gemiddelde Duitser zal zich realiseren wat een leercurve hij of zij op zijn laatst in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, als hij of zij ooit in de positie komt om een buitenlandse, mogelijk zelfs niet-Europese gast in detail uit te leggen wat de soms nogal ingewikkelde details zijn tussen glas, organisch, gele zak en restafval. En toch is een groot aantal mensen die hun afval ijverig verzamelen en sorteren waarschijnlijk verbaasd over hoe groot het aandeel van organisch afval is in het zogenaamde "gemeentelijke afvalvolume": volgens het Bundesamt für Umwelt, Naturschutz, Bau und Umweltschutz bedraagt het 30-40%. Sinds 1 januari 2015 schrijft de wet inzake het beheer van kringloopafval (Kreislaufwirtschaftsgesetz) de gescheiden inzameling van organisch afval in Duitsland voor. De steden en gemeenten hebben al van tevoren gereageerd door geschikte installaties op te zetten en te exploiteren, zodat in het voorgaande jaar al 13,5 miljoen ton biologisch afbreekbaar afval werd gecomposteerd of tot biogas werd verwerkt. 4,6 miljoen ton hiervan was afkomstig van de organische vuilnisbakken waarin huishoudelijk keukenafval werd verzameld - 57 kg per persoon. Dit kost geld, hoe verstandig ook, en komt op veel plaatsen ook tot uiting in stijgende inningskosten. In 2014 waren er landelijk 236 composteerinstallaties voor bioafval, 648 composteerinstallaties voor groenafval en 1386 installaties voor anaerobe vergisting om dit alles te beheren. En dan hebben we het nog niet eens over de vloot vrachtwagens, waarover de federale overheid het niet eens heeft, die tegen hoge kosten het bioafval bij particuliere huishoudens ophaalt en vervoert. Zo'n gesloten-lussysteem is natuurlijk welkom, maar het is slechts een eerste stap. De volgende stap moet het vermijden van afval zijn, zoals wordt geëist en nagestreefd, vooral op het gebied van restafval, plastic afval en verpakkingsafval. Bij organisch afval ligt de situatie enigszins anders. Het moet uitsluitend worden voorkomen in die zin dat vers voedsel daadwerkelijk moet worden geconsumeerd en niet ongebruikt moet worden weggegooid. Vers voedsel voorkomt immers plastic en verpakkingsafval, om nog maar te zwijgen van de voordelen voor een gezonde voeding. En hun restjes zijn waardevolle grondstoffen, geen kostbaar afval - wat ze pas worden als ze via een duur recyclingsysteem de flat, het huis of het pand verlaten.

  Kleiner denken. De wormenbak.

  Om dit te voorkomen moet je de afmetingen van miljoenen en duizenden, tonnen en kilo's laten staan. Eisenia foetida wijst de weg naar het doel. Eisenia foetida (vulgo: de compostworm) is slechts enkele centimeters lang, weegt ongeveer 0,4 g en is een hongerig kereltje. David Witzeneder, die is opgeleid als landbouwkundige aan de Universiteit voor Natuurlijke Hulpbronnen en Toegepaste Levenswetenschappen in Wenen, beveelt hem aan als huisdier, en daar heeft hij goede redenen voor. Samen met zijn broer heeft hij de afgelopen jaren de "wormbox" ontwikkeld en geoptimaliseerd. De Wurmkiste is in zekere zin een klein bedrijf in de bio-afvalverwerkende industrie dat bestaat uit niets anders dan "teamspelers" en "high-performers" die bio-afval in een verrassend korte tijd omzetten in hoogwaardige plantencompost. En wat meer is: om bij de metafoor te blijven, hij kan midden in een woonwijk worden geplaatst, want een goed afgestelde wormenbak ruikt in het beste geval een beetje naar bosgrond of potgrond in de directe omgeving - de worm is sneller dan de afbraakprocessen die tot rotting en stank kunnen leiden. Witzeneder ontwierp zijn wormenbak immers voor de flat of het balkon - juist daar kan hij organisch afval recycleren, in zekere zin bij de bron van het probleem.

  Hoe het werkt.

  De wormenbak bestaat uit een kubus van 44 x 48 x 34 cm van geolied lariks en heeft gaten rondom de bovenrand om te zorgen voor voldoende luchtcirculatie (en om de verwachte vraag op dit punt te beantwoorden: Nee, Eisenia foetida gebruikt deze niet als schuilplaats zolang hij bruikbaar voedsel vindt - een uitgang wordt hem sowieso ontzegd, omdat de gaten van binnenuit zijn afgesloten met een luchtdoorlatend vlies). In deze doos wordt een beginvoorraad van ongeveer 700 wormen geplaatst, wat overeenkomt met ongeveer 200 g levende massa. De wormen, gevoed met gehakt organisch afval, doen hun werk onder een hennepmat die het vocht in de box houdt. Elk van hen verteert ongeveer de helft van zijn eigen gewicht per dag, d.w.z. ongeveer 100 g bioafval in het begin. In een optimale omgeving verdubbelt de populatie echter elke 90 dagen, zodat na 3 maanden 200 en na een half jaar 400 g bioafval is verteerd - vanaf nu blijft de populatie stabiel op ongeveer 2000 wormen. Het werkt nu het beste als ze dagelijks worden "gevoed" met een verse deklaag van 2-4 cm hoogte (hoewel ze best een paar dagen op dieet kunnen gaan als ze afwezig zijn). Dit is ongeveer evenveel als een huishouden van 2-3 personen.

  Oogst. Potgrond en "wormthee".

  Als de box onder "volle belasting" werkt, kan tweemaal per jaar ongeveer 24 kg hoogwaardige wormenhumus worden geoogst, en aangezien de compostworm begrijpelijkerwijs blijft waar nog vers voedsel te vinden is, is dit mogelijk zonder de bestaande wormenpopulatie ernstig aan te tasten. Maar vanaf het begin en permanent met kortere tussenpozen zorgt de wormenbak voor "wormthee". Na door de bestaande compost te zijn gegaan en daarbij waardevolle mineralen te hebben opgenomen, verzamelt het vocht uit de bioresten zich in een uitneembare bak op de bodem van de wormenbak - een uitstekende vloeibare meststof voor bijvoorbeeld kamer- en balkonplanten.

  Nogmaals: het grote geheel.

  Wat hier in summiere bewoordingen te lezen is over het starten en bedienen van de wormenbak wordt door de makers van de "wormenbak" uitvoerig en met veel advies uitgelegd in een bijgevoegde handleiding en ook op internet op www.wurmkiste.at. Daar vindt u ook een opname van een lezing over het onderwerp. Daar vindt u ook de opname van een lezing die David Witzeneder gaf op de internationale TED-conferentie over de wormenkast en het perspectief van biorestomzetting ter plaatse. Hij licht in het Engels de cijfers voor Duitsland toe die aan het begin werden gepresenteerd, aan de hand van het voorbeeld van de stad Wenen, en toont het grote potentieel dat de verwerking van voedselafval ter plaatse - als vermijding of vermindering van bioafval - kan hebben, vooral in grootstedelijke gebieden. Dankzij Eisenia foetida.

  Productinformatie

  Artikel nummer 17087

   Geolied larikshout (materiaaldikte 2 cm), boxinzet (groen) en lade-inzet (grijs) van kunststof, afdekmat (1 stuk) van hennepvezel. Met rubberen afdichting voor het deksel en de aftapkraan. 4 wielen met zacht rubber loopvlak. 1 flesje lijm, montagemateriaal en wat schuurpapier zijn inbegrepen. 1 zak kalksteenmeel is ook inbegrepen. Breedte 44,3 cm, hoogte 48 cm (zonder wielen 41 cm), diepte 34 cm. Gewicht 6 kg.
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Klantenservice

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantenservice helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 2626101 of op elk moment info@manufactum.nl

   Exclusief bij Manufactum

   Wij bieden u een aantal heel bijzondere producten van geselecteerde producenten, die in deze vorm alleen verkrijgbaar zijn bij Manufactum en waarvan wij u een hoogste mate aan materiaalkwaliteit en functionaliteit kunnen garanderen.

   Alle exclusieve producten