Menu

Jeu de boules bal

(3 stuks)
Strook graveren
Jeu de boules bal
(3 stuks)
Strook graveren
  € 64,90alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  op voorraad, Levering in 5-6 dagen
  Gratis verzending! Tot en met 31.01.2023 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (Uitgesloten zijn bestellingen die volumineuze goederen bevatten of door een expediteur worden geleverd.)

  Algemene informatie

  Van leggen en schieten

  Het populairste balspel in dit land - en dat gewoonlijk onder "boules" wordt geschaard - is ongetwijfeld petanque, een uit Frankrijk geïmporteerde variant van jeu provençal die in 1910 in de buurt van Marseille werd gelanceerd en op kortere afstanden wordt gespeeld. Zelfs beginners zullen snel begrijpen waar het om gaat: enerzijds de eigen bal dicht bij de doelbal plaatsen ("leggen") en anderzijds de positie van de ballen van de tegenstander verslechteren door ze weg te slaan ("schieten").Johann Christoph Friedrich GutsMuths, Duits pedagoog uit Goethes tijd en medeoprichter van de gymnastiek, vatte in treffende woorden samen hoe uitdagend en tegelijkertijd plezierig het spel met de ballen is: "Het werpen van de ballen vereist een exacte weging van de kracht van de arm, een juiste inschatting van het gewicht tegenover de afstand van de worp. Als het speelterrein altijd hetzelfde was, zouden de bijzonderheden ervan snel bekend zijn; maar het verandert bij elke nieuwe loop, er verschijnen steeds andere depressies, verhogingen en daken. Het oog moet deze bespieden, en zij worden een object van oordeel. Tenslotte is er het voortdurend meten van de afstanden tussen de ballen. Dit alles maakt het spel kunstig, nuttig en interessant, net zoals het enorm vermakelijk wordt door het toeval, dat de ballen soms deze, soms die kant op jaagt. Het verdient daarom een vrij algemene ontvangst onder jongeren en volwassenen."

  Ervaring ontmoet nieuwsgierigheid. Een spel voor jong en oud

  Net als bij het boogschieten is niet alleen de fysieke conditie van de spelers bepalend voor succes bij het petanque-spel. Veeleer is de combinatie van concentratie, techniek en ervaring bepalend voor het resultaat. Het is dus niet verwonderlijk dat petanque velen tot op hoge leeftijd blijft inspireren, of het nu gaat om "tête-à-tête" (enkelspel), "doublette" (dubbelspel) of "triplette" (triples). Vaak zijn het juist deze ervaren spelers die het spel introduceren bij de volgende generatie en hen praktische trucs vertellen. Om ervoor te zorgen dat ook de jonge nieuwsgierigen blijvend plezier beleven aan het leggen en schieten, bieden wij zowel wedstrijd- als recreatieballen voor volwassenen en voor junioren aan. Voor alle "boules de pétanque" geldt: ze moeten zijn aangepast aan de vorm van de hand en de lengte van de vingers. Om dit te testen vormt u de palm van uw hand tot een holte - alle vingers moeten één geheel vormen, met de duim licht gebogen en verbonden met de wijsvinger. Plaats de bal in de holte en draai de rug van de hand omhoog. Als hij goed in de hand blijft zitten en niet naar beneden valt, past de bal; het is belangrijk dat je de vingers dicht kunt houden zonder de hand te verkrampen. Bij het werpen moeten alle vingers tegelijkertijd de bal loslaten.

  Van het huis van petanque. Ballen van La Boule Obut

  Terwijl de Zuid-Franse boeren vroeger houten ballen gebruikten die rondom van spijkers waren voorzien, worden tegenwoordig bij het jeu de boules alleen nog maar stalen ballen gebruikt. Onze ballen zijn afkomstig van het Franse familiebedrijf La Boule Obut , dat sinds haar oprichting in 1955 naam heeft gemaakt in recreatie- en wedstrijdkringen en marktleider is. La Boule Obut vervaardigt de "boules de pétanque" volledig in haar hoofdkantoor in de buurt van Saint-Étienne (Loire) volgens beproefde productietechnieken. Daar worden stalen schijven tot schalen gesmeed die, wanneer ze worden samengevoegd, kogels vormen - de binnenkant blijft leeg overeenkomstig de NF S 52-200 norm. In de richtlijn staat onder meer dat kogels om veiligheidsredenen niet met vreemde voorwerpen mogen worden gevuld, omdat deze door vocht kunnen corroderen en de schaal kunnen doen barsten. Om het noodzakelijke wedstrijdgewicht te bereiken, vertrouwen kwaliteitsfabrikanten daarom op ballen met een stevig omhulsel. Naast het gewicht zijn ook de hardheid en materiaaleigenschappen bepalend voor hoe een bal de grond raakt en rolt. Onze wedstrijdballen van koolstofstaal met een zwarte oxidelaag stuiteren bijvoorbeeld minder door hun oppervlaktehardheid en weerkaatsen minder dan exemplaren van andere materialen.

  Productinformatie

  Artikel nummer 34722

   3 grote boules ballen (Ø 7,3 cm) van roestvrij staal. Gewicht per kogel 650 g. Met een bolletje van buxus, Ø 3 cm. Geleverd in een stoffen zak en met garantiekaarten.
   Meer artikelen van de fabrikant:
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Wij helpen graag

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 2626101 of op elk moment info@manufactum.nl

   Cadeaubon

   Een voor alles en iedereen: Met onze PDF-cadeaubon bieden wij u de volledige keuze van het Manufactum-assortiment. Kies een motief, dat u direct na de bestelling per E-mail kunt versturen, printen of persoonlijk overhandigen.

   Cadeaubon kopen
   Menu