Menu

Goyon-Chazeau Tafelbestek Gezandstraald

24-delig
Exclusief
Goyon-Chazeau Tafelbestek Gezandstraald
24-delig
€ 579,00alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
op voorraad, Levering in 4-5 dagen
Gratis verzending! Tot en met 31.10.2022 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (Uitgesloten zijn bestellingen die volumineuze goederen bevatten of door een expediteur worden geleverd.)
slechts een kleine hoeveelheid in voorraad op dit moment

Algemene informatie

Exclusief

Ontdek een reeks goede producten die u misschien al op een soortgelijke manier kent - maar die u alleen bij ons kunt krijgen in deze speciale uitvoering die aan onze eisen voldoet.

Nieuwe uitgave van bijna vergeten vormen

Samen met de messenfabrikant Goyon-Chazeau hebben we deze eenvoudige roestvrijstalen bestekserie uit een 30 jaar oude sluimer doen ontwaken. Toen de bestekfabrikant Besset-Laroche, gevestigd in de buurt van Thiers, in de jaren 1980 geen opvolger kon vinden, heeft Coutellerie Goyon-Chazeau het naburige bedrijf zonder meer in haar eigen productie geïntegreerd - verschillende gereedschapsvormen en de expertise bleven zo bewaard. Ons tafelbestek, dat ooit door Besset-Laroche werd ontworpen, werd in de loop van enkele maanden in nauwe samenwerking met Goyon-Chazeau herwerkt - nu brengt de manufactuur de serie opnieuw op de markt en kan zij dankzij het extra productievolume zelfs nog een vaste baan creëren. In Duitssprekende landen is de bestekserie alleen bij ons verkrijgbaar.

Hoe lichter, hoe artistieker

Wat onmiddellijk opvalt aan dit bestek is hoe licht en evenwichtig het mes in de hand ligt. Terwijl zwaardere tafelmessen in Duitsland meestal meer gevraagd zijn, drukt dit bestek een ander concept van waarde uit. In de traditionele Franse tafelcultuur geldt: hoe lichter het mes, hoe groter het vakmanschap. In overeenstemming met deze claim maakt Goyon-Chazeau gebruik van het zeldzame monocoque proces, waarbij het holle handvat van het mes in feite hol wordt gelaten en uitvoerig wordt gelast aan het scherp gesmede en geharde lemmet. De meeste messen met een hol handvat op de Europese markt worden daarentegen gelijmd - het holle handvat wordt opgevuld met stopverf, waarna het korte uiteinde van het lemmet in de nog zachte massa wordt gestoken. Naast hun gewicht en hun evenwicht in de hand hebben gelaste tafelmessen nog twee andere doorslaggevende voordelen ten opzichte van deze getande messen: Ten eerste is de overgang tussen lemmet en handvat volledig afgedicht, zodat er geen gevaar bestaat dat er water binnendringt bij het afwassen. Ten tweede zit er geen stopverf in die na verloop van tijd kan oplossen.
Aangezien nog maar heel weinig bedrijven monocoque messen maken, is de kwaliteit die we op Goyon-Chazeau vinden nog zeldzamer. De overgang tussen lemmet en handvat zo lassen dat het niet breekt, getuigt van een hoog niveau van vakmanschap. Tijdens een bezoek aan de Coutellerie hebben wij met eigen ogen kunnen zien hoeveel vakkennis en precisie er nodig is om messen, vorken en lepels van een dergelijke kwaliteit te vervaardigen. Het merendeel van de productiefasen van ons bestek vindt plaats in de fabriek van La Monnerie-le-Montel. Slechts enkele stappen, zoals het smeden van de lemmeten, het ruw slijpen of het dieptrekken van de vorken en lepels, worden uitgevoerd in naburige partnerbedrijven omdat daarvoor speciale en zeer grote machines nodig zijn.

Precisie en ervaring - in meer dan 40 werkstappen

Onze tafelmessen doorlopen in totaal meer dan 40 ambachtelijke stappen. Voor het handvat geven de bestekmakers van Goyon-Chazeau de kommen eerst vorm met een imposante pers: 150 ton kracht perst de roestvrijstalen blanks in een hol lichaam, waarna de metalen uitsteeksels rond de kommen worden uitgestanst. De machine moet nauwkeurig worden afgesteld zodat er geen defecten zijn in de randen, want een gladde rand is essentieel voor het samenvoegen van de schalen. Twee ervan worden op elkaar geplaatst en gepuntlast - zodat niets kan verschuiven tijdens het omtreklassen. Een door gas aangedreven elektrode loopt rond de rand en sluit deze uiteindelijk volledig af. Om gaten op de laspunten te vermijden, gebruikt Goyon-Chazeau tijdens deze stap een beschermend gasmengsel van argon en CO₂. De ambachtslieden slijpen vervolgens het samengevoegde holle handvat glad op een slijpsteen met keramische korrel, omdat dit de enige manier is om het lemmet en het handvat, die in een plaatselijk partnerbedrijf gesmeed en gehard worden, samen te voegen. Lassen vereist precisie en ervaring; de bestekmakers moeten goed aanvoelen hoelang zij de twee elementen met de hand moeten lassen. Als een plek te kort wordt verhit, zullen de onderdelen niet bij elkaar blijven; als het te lang duurt, ontstaan er gaten bij de bolster, de overgang tussen het blad en het handvat. Hoezeer de arbeiders ook proberen de afzonderlijke stukken zo veel mogelijk op elkaar te laten lijken, de messen verschillen uiteindelijk minimaal omdat ze met de hand worden gemaakt.

De laatste afwerking

Ook het slijp- en polijstproces vereist handvaardigheid; het materiaal moet immers zo gelijkmatig mogelijk worden verwijderd. Zo leggen de ambachtslieden de tussenruimten van de vorken rond een machinaal aangedreven slijpband voordat de vorkpunten erop worden geslepen en worden de buitenkanten van de vorken afgewerkt op met diamant beklede slijpbanden. Zo passeert elk stuk talrijke stations waar de materialen op de draaiende polijstschijven steeds fijner worden. Elke vork, elke lepel, elk mes van Goyon-Chazeau wordt bewerkt tot er geen onregelmatigheden of krassen meer te zien zijn. De messen worden vervolgens fijngeslepen en de gesmede lemmeten worden gehoond - deze komen overigens uit een smederij in de buurt van Thiers, waar ook andere gerenommeerde bedrijven uit bekende messensteden als Solingen hun lemmeten laten maken.
Voor de gezandstraalde versie van ons tafelbestek wordt na de afwerking een extra oppervlaktebehandeling uitgevoerd met een luchtpistool. De kleine zandkorrels laten een fijne korrel achter op het roestvast staal. Het proces maakt zichtbaar hoe goed de bestekmakers vooraf hebben gewerkt. Elke kleine oneffenheid wordt zichtbaar, maar het proces benadrukt ook het vakmanschap: de bolster op het laspunt wordt bijvoorbeeld niet overal mat, maar blijft op sommige plaatsen glanzend - een teken dat op dit punt twee staalsoorten van verschillende textuur werden samengevoegd.
Tenslotte ondergaat elk stuk een nauwkeurige kwaliteitscontrole. Een werknemer inspecteert zorgvuldig elk stuk. Als het goed wordt bevonden, reinigt zij het bestek met de machine om het poetsmiddel volledig te verwijderen en om te testen of de stukken vaatwasmachinebestendig zijn. Ten slotte worden de afzonderlijke stukken, voordat zij na een laatste controle de fabriek verlaten, gemerkt met het Goyon-Chazeau logo.

Uitstekende bestekproductie. Coutellerie Goyon-Chazeau

Zeven kilometer ten oosten van de Franse messenstad Thiers (Auvergne-Rhône-Alpes) is Coutellerie Goyon-Chazeau sinds 1953 gevestigd. Hoewel er ooit een aantal bedrijven waren in de streek, die al zeven eeuwen bekend staat om zijn bestek, is de messenfabriek van La Monnerie-le-Montel vandaag de dag een van de weinige die de traditionele ambachtstechnieken nog uit overtuiging in stand houdt en volledig ter plaatse fabriceert. In 2013 kende de Franse regering het EPV-label (Entreprise du Patrimoine Vivant) toe aan het familiebedrijf van de derde generatie voor zijn aanhoudende inzet voor het behoud van traditionele ambachtelijke technieken in de bestekproductie.

Productinformatie

Artikel nummer 29303

Gemaakt van 18/10 roestvrij staal, gezandstraald. Gemaakt in Frankrijk.
Mes: lengte 25 cm, greeplengte 11 cm, gewicht 72 g.
Vork: lengte 20 cm, lengte van de tanden 5 cm, gewicht 58 g.
Lepel: lengte 20,5 cm, gewicht 72 g.
Koffielepel: lengte 13,5 cm, gewicht 25 g.
Taartvork: lengte 14 cm. Lengte van de tanden 3 cm. Gewicht 22 g.
24 stuks. 6 tafelmessen, 6 tafelvorken, 6 tafellepels, 6 koffielepels.
Meer artikelen van de fabrikant:
Vraag over het product

Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

Wij helpen graag

Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 26 26 101 of op elk moment info@manufactum.nl

Exclusief bij Manufactum

Wij bieden u een aantal heel bijzondere producten van geselecteerde producenten, die in deze vorm alleen verkrijgbaar zijn bij Manufactum en waarvan wij u een hoogste mate aan materiaalkwaliteit en functionaliteit kunnen garanderen.

Alle exclusieve producten
Menu