Menu

Zaaigrond

Nieuw
Zaaigrond
  € 7,90
  € 3,50Basisprijs: € 0,23/lalle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  Uitverkocht, niet langer beschikbaar

  Algemene informatie

  Jonge planten goed verzorgd. Speciale grond voor groeiende planten

  Overeenkomstig de eisen van zaailingen of stekken wordt de zaaigrond gekenmerkt door een bijzonder fijn verkruimelde structuur. Dit zorgt voor een goede binding van het zaad met de grond; bovendien is er tijdens het ontkiemen minder uitdroging te verwachten en wortelen de planten over het geheel genomen sneller. De lage bemesting met professionele meststoffen is ook typisch voor een zaaigrond, omdat de jonge planten nauwelijks voedingsstoffen nodig hebben en een te hoog zoutgehalte de wortelontwikkeling juist remt. Onze speciale grond bevat ook kleimineralen die de pH-waarde bufferen en voedingsstoffen kunnen opslaan en afgeven, en thermisch geproduceerde korrels vulkanisch gesteente die zorgen voor een goede beluchting in het wortelgebied.

  Natuurbehoud door turfwinning

  Turfwinning en natuurbehoud gaan zelden samen. We weten dat het tegenovergestelde meestal het geval is. Een veenlaag groeit ongeveer één millimeter per jaar, en de winning van slechts één kubieke meter - zoals momenteel in de Baltische staten gebeurt - vernietigt dus de opbrengst van ongeveer 1000 jaar en daarmee deze unieke habitat, die bestaat uit zeer gespecialiseerde dieren- en plantengemeenschappen. In Duitsland daarentegen is de winning van turf uit intacte veengebieden sinds de jaren tachtig verboden door het programma voor de bescherming van veengebieden in Nedersaksen.

  Het bovenste en onderste veldproces

  Zo heeft de grondproducent Gramoflor in Vechta een eigen winningsproces ontwikkeld waarmee veenafzettingen - gedraineerde gebieden die door de landbouw oppervlakkig zijn uitgeput - parallel aan de winning van de grondstof succesvol kunnen worden gerenatureerd. Gramoflor cultiveert momenteel ongeveer 450 hectare van dergelijke gebieden in de buurt van zijn bedrijfsinstallaties. De winning begint met het typische zodensnijden. Pas met het begin van de latere gemalen turfwinning splitst het wingebied zich in het bovenste veld, waar nog steeds in kleine percelen turf wordt afgegraven, en het onderste veld, dat zorgvuldig opnieuw wordt bevochtigd en geënt met waardevolle bult veenmossen uit eigen kweek. Dus uiterlijk vanaf het vijfde en zesde jaar van de winning lopen renaturatie en turfwinning gelijktijdig. Cottongras en biezen, karakteristieke moerasplanten, vestigen zich en de fauna die inheems is in het hoogveen keert terug, en waar voorheen voornamelijk maïs in monocultuur werd verbouwd, kunnen nu weer soortenrijke biotopen groeien. Het duurt ongeveer negen tot twaalf jaar voordat de gerenaturaliseerde laag stabiel is. Zolang het bovenste veld niet volledig is aangetast, zal de turfwinning doorgaan.

  Geen oneindige bron

  Dus alleen turfwinning in combinatie met renaturatie zal de vroegere hoogveengebieden op lange termijn terugbrengen. Zij zijn permanent eigendom van Gramoflor en zullen verder worden onderhouden op een wijze die past bij het natuurbehoud - hergebruik door de landbouw is hoe dan ook contractueel uitgesloten. Vandaag gaat de grondproducent uit Nedersaksen ervan uit dat de eigen turfvoorraden in de komende 20 jaar uitgeput zullen zijn. Vervangingsmiddelen die de eigenschappen van turf benaderen wat betreft waterretentievermogen en -verdeling, structurele stabiliteit en luchtretentie en die door professionele tuiniers als gelijkwaardig worden beschouwd, zijn echter nog steeds zeldzaam. Gramoflor doet daarom onderzoek naar plantaardige alternatieven in proeftuinen. Houtvezel, kokosschil, speltkaf of groenafvalcompost zijn al bestanddelen van sommige organische bodems voor hobbytuinen. De grondproducent gebruikt zo min mogelijk turf en voornamelijk uit eigen productie.

  Productinformatie

  Artikel nummer 70267

   Alle informatie over samenstelling, opslag en toepassing op de verpakking. 15 liter in een foliezak met draaggreep.
   Meer artikelen van de fabrikant:
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Wij helpen graag

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 2626101 of op elk moment info@manufactum.nl

   Cadeaubon

   Een voor alles en iedereen: Met onze PDF-cadeaubon bieden wij u de volledige keuze van het Manufactum-assortiment. Kies een motief, dat u direct na de bestelling per E-mail kunt versturen, printen of persoonlijk overhandigen.

   Cadeaubon kopen
   Menu