Menu
Niewsbrief

Fabrikant portret

Schuco. De legende leeft

SchucoSchuco

Inventieve ideeënleverancier van de beroemde speelgoedfabriek Schuco - dat was Heinrich Müller. Al bij de oprichting van het bedrijf bleek de knutselaar al snel het creatieve hart van zijn bedrijf te zijn. Samen met de zakenman Heinrich Schreyer richtte Müller de onderneming Schreyer & Co. op. KG in Neurenberg, waar hij niet alleen de eigenaar en de drijvende kracht was, maar ook de ontwerper en de constructeur van het mechanische speelgoed.

Na het vertrek van Schreyer veranderde Müller in 1921 de bedrijfsnaam in Schuco - ontstaan uit Schreyer en Co. Binnen enkele jaren groeide Schuco uit tot een bloeiend bedrijf dat zijn blikken speelgoed ontwierp met een zeker gevoel voor de durf van de tijd - hoewel het eigenlijk Heinrich Müller's gevoel voor de durf was, aangezien de meeste patenten en ontwerpen voor Schuco op zijn ideeën kunnen worden teruggevoerd.

Tinnen speelgoed. Met technische precisie en mechanische finesse.

SchucoSchuco

Steeds weer onderwierp Müller zijn auto's aan nauwgezette tests, verbeterde hij zijn modellen en onderwierp hij ze aan de ultieme test van geschiktheid door het ruwe "spel" door kinderhanden na te bootsen en elk van zijn modelmonsters moedig op de grond te gooien.
De beloning voor zoveel inzet ontbrak niet. Schuco werd uiteindelijk een legende met de mechanische speelgoedauto's die het in de jaren 1930 begon te produceren. Een van zijn bestsellers was de , een model "dat niet van de tafel valt als je ermee rijdt". Een andere "big seller" was de Schuco Mercedes Silver Arrow, die verbaasde door zijn technische precisie en die allerlei mechanische finesse bezat.

Schuco - Modellen voor verzamelaars.

Na de Tweede Wereldoorlog hervatte Schuco de productie van blikken speelgoed - en bloeide weer op. In 1952 was het al de grootste speelgoedfabriek in Neurenberg, en met het Duitse economische wonder zette de bloei ook bij Schuco door. Tot in de jaren zestig veroverden de mechanische blikken autootjes de Duitse kinderkamers - en niet alleen die: Ook de volwassenen waren enthousiast over het realisme en de kenmerken van de modellen.

Schuco was echter niet opgewassen tegen de toenemende concurrentie van plastic en elektronisch speelgoed. Na een scherpe daling van de verkoop aan het eind van de jaren 1960, vroeg het bedrijf in 1976 faillissement aan. Achter de schermen bleef de draaimolen echter draaien en werd het bedrijf verschillende malen aan andere groepen verkocht. Vandaag is Schuco terug, samen met replica's van zijn beroemde modellen - hoewel deze klassiekers nu meer verzamelaarsmodellen dan speelgoed zijn.

Een van de weinige, maar niet de enige.
Schuco is daarmee weer een van de weinige fabrikanten van blikken speelgoed die überhaupt nog in dit land en in de rest van Europa te vinden is.
Kovap in Nový Hrádek in de Tsjechische Republiek vervaardigt bijvoorbeeld historische tractormodellen in schaal 1:25, zoals de Eicher Diesel 215/16 en de Fendt F20 Dieselross. Daartoe heeft de fabrikant oude gereedschappen gereactiveerd en monteert hij voor ons weer stalen velgen (in plaats van kunststof).
En ook sommige klassiekers die decennialang werden geproduceerd, zoals de Kalkulationsaffe Consul, zijn zo goed als verdwenen - we hebben een fabrikant in India gevonden die ze produceert.

Menu