Menu

Rozengrond

45 l
Nieuw
Rozengrond
45 l
  45 l
  € 13,90Basisprijs: € 0,31/lalle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  op voorraad, Levering in 4-5 dagen
  Bestel geschenken voor woensdag 30 november en ontvang ze voor Sinterclaas
  Gratis verzending! Tot en met 31.01.2023 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (Uitgesloten zijn bestellingen die volumineuze goederen bevatten of door een expediteur worden geleverd.)

  Algemene informatie

  Rozen verzorgen - met geschikte grond

  Als u rozen met blote wortel in perken of bakken plant, moet u ervoor zorgen dat de gebruikte grond niet te zwaar bemest is (zoals meestal het geval is bij conventionele potgrond). Deze speciale grond is dus optimaal aangepast aan de eisen van rozen. Een verhoogd kleigehalte zorgt voor een evenwichtige waterhuishouding en houdt de pH-waarde constant. Langzaam vrijkomende meststoffen met de belangrijkste nutriënten stikstof, fosfor en kalium, ijzermeststoffen en sporenelementen voorkomen deficiëntieverschijnselen, en geëxpandeerde klei verbetert de structurele stabiliteit op lange termijn.

  Natuurbehoud door turfwinning

  Turfwinning en natuurbehoud gaan zelden samen. We weten dat het tegenovergestelde meestal het geval is. Een veenlaag groeit ongeveer één millimeter per jaar, en de winning van slechts één kubieke meter - zoals momenteel in de Baltische staten gebeurt - vernietigt dus de opbrengst van ongeveer 1000 jaar en daarmee deze unieke habitat, die bestaat uit zeer gespecialiseerde dieren- en plantengemeenschappen. In Duitsland daarentegen is de winning van turf uit intacte veengebieden sinds de jaren tachtig verboden door het programma voor de bescherming van veengebieden in Nedersaksen.

  Het bovenste en onderste veldproces

  Zo heeft de grondproducent Gramoflor in Vechta een eigen winningsproces ontwikkeld waarmee veenafzettingen - gedraineerde gebieden die door de landbouw oppervlakkig zijn uitgeput - parallel aan de winning van de grondstof succesvol kunnen worden gerenatureerd. Gramoflor cultiveert momenteel ongeveer 450 hectare van dergelijke gebieden in de buurt van zijn bedrijfsinstallaties. De winning begint met het typische zodensnijden. Pas met het begin van de latere gemalen turfwinning splitst het wingebied zich in het bovenste veld, waar nog steeds in kleine percelen turf wordt afgegraven, en het onderste veld, dat zorgvuldig opnieuw wordt bevochtigd en geënt met waardevolle bult veenmossen uit eigen kweek. Dus uiterlijk vanaf het vijfde en zesde jaar van de winning lopen renaturatie en turfwinning gelijktijdig. Cottongras en biezen, karakteristieke moerasplanten, vestigen zich en de fauna die inheems is in het hoogveen keert terug, en waar voorheen voornamelijk maïs in monocultuur werd verbouwd, kunnen nu weer soortenrijke biotopen groeien. Het duurt ongeveer negen tot twaalf jaar voordat de gerenaturaliseerde laag stabiel is. Zolang het bovenste veld niet volledig is aangetast, zal de turfwinning doorgaan.

  Geen oneindige bron

  Dus alleen turfwinning in combinatie met renaturatie zal de vroegere hoogveengebieden op lange termijn terugbrengen. Zij zijn permanent eigendom van Gramoflor en zullen verder worden onderhouden op een wijze die past bij het natuurbehoud - hergebruik door de landbouw is hoe dan ook contractueel uitgesloten. Vandaag gaat de grondproducent uit Nedersaksen ervan uit dat de eigen turfvoorraden in de komende 20 jaar uitgeput zullen zijn. Vervangingsmiddelen die de eigenschappen van turf benaderen wat betreft waterretentievermogen en -verdeling, structurele stabiliteit en luchtretentie en die door professionele tuiniers als gelijkwaardig worden beschouwd, zijn echter nog steeds zeldzaam. Gramoflor doet daarom onderzoek naar plantaardige alternatieven in proeftuinen. Houtvezel, kokosschil, speltkaf of groenafvalcompost zijn al bestanddelen van sommige organische bodems voor hobbytuinen. De grondproducent gebruikt zo min mogelijk turf en voornamelijk uit eigen productie.

  Productinformatie

  Artikel nummer 70265

   Alle informatie over samenstelling, opslag en toepassing op de verpakking.
   45 liter zak
   Meer artikelen van de fabrikant:
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Wij helpen graag

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 2626101 of op elk moment info@manufactum.nl

   Cadeaubon

   Een voor alles en iedereen: Met onze PDF-cadeaubon bieden wij u de volledige keuze van het Manufactum-assortiment. Kies een motief, dat u direct na de bestelling per E-mail kunt versturen, printen of persoonlijk overhandigen.

   Cadeaubon kopen
   Menu