Menu
Niewsbrief

Hertenleer. Oud zeem, zeem en conventioneel gelooid

Hertenleer. Oud zeem, zeem en conventioneel gelooidHertenleer. Oud zeem, zeem en conventioneel gelooid

Hertenleer heeft materiaaleigenschappen waardoor het de voorkeur verdient als leer voor kleding, handschoenen en tassen. Het is heerlijk zacht, niet te zwaar en toch scheurvast en slijtvast. De opperste discipline van hertenleer is het oude stengelooiproces, dat Kolesch in Biberach als laatste bedrijf in Duitsland toepast. In een proces dat een heel jaar in beslag neemt, wordt een bijna textielachtig kledingleer geproduceerd van een kwaliteit die met andere procédés niet kan worden bereikt. Dit wordt onmiddellijk gevolgd door zeemleder, dat op soortgelijke wijze wordt gelooid, maar in een iets korter proces. En zelfs het mineraal- en plantaardig gelooide hertenleer ligt nog steeds meer dan een neuslengte voor op vele andere ledersoorten - bijvoorbeeld bij gebruik als tassen- of handschoenenleer.

Geselecteerde producten in detail

Herenshort jas Deerskin, Olive

Deze ongewone jas met capuchon is gesneden als een anorak, met gebruikmaking van gems gelooid hertenleer op een uitbundige, bijna verkwistende manier. Hack, die de jas in Keulen maakt, volgt deze weelde van materiaal met een overeenkomstige liefde voor detail in de afwerking. Niet alleen zijn de ritssluitingen, drukknopen, koordstoppers en oogjes van metaal, deze laatste zijn ook met rundsleer bekleed. De voering van de romp is een stevige katoenen twill, en een viscose serge mouwvoering maakt het aantrekken gemakkelijker. Gems gelooid hertenleer (lederdikte 1,1 mm). Voering romp 100% katoen, voering mouwen 100% viscose. RiRi metalen rits. Drukknopen en koordstoppers van metaal.

€ 1.750,00
Naar het product
Herenjas Hertenleer en Wol, Bruin

Uit Kolesch in Biberach, van de laatste looierij in Duitsland die nog een hamermolen gebruikt voor het looien van haar leer, komt deze oude zeem gelooide hertenhuid. De kleur wordt hier puur mechanisch aangebracht door herhaaldelijk in het materiaal te borstelen - in een zeer bewerkelijk proces dat resulteert in een ongelooflijk mooi, zeer duurzaam lederen oppervlak. Aan de snijkanten vertoont het leer nog de lichtgele buitenzijde die typisch is voor dit soort looiing. Het voorpand met schouderstuk en kraag van hertenleer is gecombineerd met een rugpand van zacht vallend, verwarmend walvisbreisel; de met leer afgezette mouwen zijn eveneens van breisel. Het soepele materiaal is een ideale aanvulling op de temperatuurregulerende eigenschappen van de handschoen - zacht, lichtgewicht leder.

Dames Hooded Jas Deerskin, Olive

Deze ongewone jas met capuchon is gesneden als een anorak, met gebruikmaking van gemsgelooid hertenleer op een weelderige, bijna weelderige manier. Deze weelde van materiaal wordt gevolgd door Hack's overeenkomstige aandacht voor detail in de afwerking. Niet alleen zijn de ritssluitingen, drukknopen, koordstoppers en oogjes van metaal, deze laatste zijn ook met rundsleer bekleed. De voering van de romp is een stevige katoenen twill, en een viscose serge mouwvoering maakt het aantrekken gemakkelijker. Gems gelooid hertenleer (dikte 1,1 mm), herkomst Duitsland. Body voering 100% katoen, mouw voering 100% viscose. Riri metalen rits. Metalen drukknopen en koordstoppers. Licht getailleerd model. Verzonnen in Polen. Ruglengte in maat 38 = 68 cm.

€ 1.699,00
Naar het product
Hertenleren broek ouderwets gelooid, Olive

In Kolesch in Biberach duurt het oude looiingsproces een heel jaar: eerst wordt de huid opgeslagen in de kalkput, een met witte kalk gevulde kuil, en vervolgens op de looibalk gespannen om de pels te vormen. De conserverende werking is gebaseerd op de oxidatie van kabeljauwolie, die met eeuwenoude hamermolens tussen de vezels van de "pels" wordt geperst. De Tran maakt het zeemleder tot een ongeëvenaard leer voor kleding: Het is bijna onverwoestbaar, voelt zacht, bijna wollig aan en is temperatuurnivellerend. Het behoudt deze eigenschappen zelfs nadat het is geverfd met pigmenten die letterlijk in het materiaal zijn verwerkt en niet meer oplosbaar zijn in water nadat zij met ammoniak zijn gefixeerd. Hertenleer, oud gemsgelooid (materiaaldikte 1,1 mm). Ongevoerd. Metalen knoop, koperen rits van RiRi. 6 riemlussen (voor riemen tot 4,5 cm breed). Zijlengte zonder tailleband 108 cm. Voetwijdte in maat 50 = 43 cm.

€ 1.250,00
Naar het product

Looiproces

Looien is het proces waarbij de dierenhuid zijn weerstand tegen water en bederf behoudt. Eiwitvezels worden omgezet in ledervezels - een proces dat overigens niet synthetisch kan worden nagebootst. Naast de aard van de grondstof bepaalt ook het soort looiing de kwaliteit en de eigenschappen van het lederen eindproduct: sterkte, elasticiteit, watertolerantie, en ook de eigenschappen van het oppervlak zoals hardheid of soepelheid worden in hoge mate bepaald door het looiproces. De traditionele looiprocédés zijn oeroud.

Chroomlooiing werd in de 19e eeuw geïntroduceerd, werkt met chroom en andere minerale zouten en heeft het voordeel van zeer korte looiperioden. Het resultaat is een gemakkelijk te bewerken, zeer soepel, zacht, lakenachtig leer, dat vandaag de dag populair is. Dit alles zou nog goed te overzien zijn, ware het niet dat er een aantal gemoderniseerde en gecombineerde varianten van bruinen, zemen en aluinlooien tussen zitten, waarbij de bruiningstijden met mechanische en chemische middelen aanzienlijk worden verkort.

Menu