Menu

Bogler Vaas Ei Rood

Bogler Vaas Ei Rood
  € 42,90alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  Op voorraad, levering binnen 3-4 dagen
  slechts een kleine hoeveelheid in voorraad op dit moment

  Algemene informatie

  Gegoten, avant-garde

  Deze eivormige vazen, waarvan de datum van herkomst niet kan worden vastgesteld, zijn artistiek onafhankelijk en expressief. De originelen dateren echter waarschijnlijk uit de jaren vijftig. Ze zijn gegoten uit Westerwald porcellanato en vervolgens gebakken met een gekleurd glazuur (het kleurverloop, vooral op de blauwe vaas, kan variëren). De vorm en de kleuren dagen je uit om op een minimalistische manier een klein stilleven te maken met slechts een paar bloemen of bladeren.

  Theodor Bogler, het Bauhaus en Maria Laach Abdij

  De kunstenaar, keramist en latere monnik Theodor Bogler had waarschijnlijk geen rechtlijnig, maar wel een logisch curriculum vitae. Hij had duidelijk de gave om te herkennen wanneer een levensfase onvermijdelijk ten einde liep, en om aan te voelen waar hij zijn verdere stappen op moest richten. In 1919 schreef hij zich op 22-jarige leeftijd als een van de eersten in bij het Bauhaus. Hij had als officier de Eerste Wereldoorlog al overleefd en wilde nu in de leer als architect. Hij was van plan dit in Weimar aan het nog jonge Bauhaus te voltooien. Hij voelde zich aangetrokken tot Walter Gropius, de oprichter van het Bauhaus, maar aan het Bauhaus kon in die tijd niet echt architectuur worden gestudeerd. Teleurgesteld ging hij naar München en schreef zich daar in voor architectuur, maar het duurde niet lang of hij was weer terug in Weimar. Hij werd gegrepen door het basisidee van het Bauhaus, de combinatie van artistiek en manueel werk. En het was duidelijk in overeenstemming met een van Theodor Bogler's fundamentele eigenschappen dat hij niet alleen het oorspronkelijke idee om architectuur te studeren volledig liet varen, maar koos voor het meest originele, aardse ambacht: pottenbakken. Hij had geen eerdere kennis van dit vaartuig. Hij werd gekwalificeerd door zijn enthousiasme voor de Bauhaus-gedachte en zijn wil om te ontwerpen.

  Ascetische leertijd in Dornburg

  De pottenbakkerswerkplaatsen van het Bauhaus in Dornburg an der Saale waren zeker vergelijkbaar met een klooster uit die tijd wat betreft de schaarste en armoede van de externe leefomstandigheden. Zoals bij het Bauhaus gebruikelijk was, legde Bogler na drie jaar zijn examen af. Hij trouwde in hetzelfde jaar (1922). Formeel stonden de producties van deze Bauhaus-werkplaats destijds tussen traditie en avant-garde in. In 1922 had Gropius het idee echter al verder ontwikkeld, in de richting van een sterkere oriëntatie op moderne industriële productie. Bogler stond hier welwillend tegenover, hij ging er ook mee om en experimenteerde met gietmallen die de serieproductie van oorspronkelijk handgemaakte keramiek mogelijk maakten. Voor hem was dit geen devaluatie van het handwerk op de draaischijf, temeer daar het maken van de mallen een kunst op zich is die veel ervaring vereist. Voor hem was het belangrijk dat het afgewerkte stuk het fabricageproces liet zien, d.w.z. dat men duidelijk onderscheid moest kunnen maken tussen handwerk (op de draaischijf gedraaid) en industrieel werk (gegoten).

  Eenvoudig en eerlijk, vol fijne sensaties en passies

  Opnieuw moest Bogler een geheel nieuwe impuls in zijn leven brengen, een geheel nieuwe stap zetten. In 1925 was zijn vrouw al overleden. Bogler begon toen radicaal opnieuw: Slechts twee jaar later, na zijn bekering tot de katholieke kerk, vinden we hem als novice in de Benediktinerabtei Maria Laach. Zo werd Theodor Bogler monnik, studeerde theologie en werd priester gewijd. Door zijn veelzijdige talenten en actieve karakter vond hij een schat aan taken bij Maria Laach. Bovenal moest hij het klooster als prior door de oorlog en de naoorlogse jaren leiden. Maar hij liet het pottenbakkerswiel niet rusten in Maria Laach, ook niet na zijn studie theologie. Het was dus logisch dat hij van 1951 tot aan zijn dood in 1968 de leiding had over de kunstateliers en de uitgeverij van het klooster, en een grote invloed had op het artistieke werk van het klooster. "Eenvoudig en eerlijk, vol fijne sensaties en passies", zo karakteriseerde F.K. Fuchs de werken van Bogler die hij in het klooster maakte.

  Een nieuw begin een paar jaar geleden

  Theodor Bogler is een onvergetelijke Laachse monnikspersoonlijkheid. Een grote voorraad schetsen en ontwerpen, maar vooral originelen van zijn hand, maakt deel uit van de recente geestelijke rijkdom van het meer dan 900 jaar oude klooster Maria Laach in de Eifel. Enkele jaren geleden heropende de abdij het keramiekatelier en zij werken met precies dezelfde technieken die Bogler al in het Bauhaus had uitgeprobeerd: traditioneel op de draaischijf en in het gietproces. Samen met de medewerkers van de werkplaats hebben wij enkele originelen van Bogler geselecteerd en presenteren wij deze als replica's op de plaats van hun artistieke oorsprong.

  Vormen en technieken

  De diversiteit van het artistieke vormontwerp zoals Theodor Bogler dat beheerst, is goed te zien in zijn vaasontwerpen. De ananasvazen van rode Westerwaldklei zijn met de hand gedraaid en hun decoratie is op de schijf gekrast met een zwarte engobe die na een eerste branding is aangebracht. De witte lampionvazen zijn eveneens met de hand gedraaid en krijgen hun beschildering van de hand van porseleinschilder Andrea Lange, terwijl de avant-gardistische eiervazen worden gegoten en van een passend glazuur worden voorzien.

  Let op:

  Bepaalde fabricagestappen worden met de hand uitgevoerd. Kleine afwijkingen in grootte en kleur kunnen dus voorkomen.

  Productinformatie

  Artikel nummer 66669

   Gegoten uit Westerwald porcellanato, van binnen en van buiten geglazuurd. Hoogte 10,5 cm, lengte 14,5 cm, breedte 10,5 cm, gewicht 440 g
   Meer artikelen van de fabrikant:
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Wij helpen graag

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 2626101 of op elk moment info@manufactum.nl

   Goede dingen van kloosters

   Wij brengen levende kloostercultuur uit heel Europa rechtstreeks bij u thuis - in de vorm van smakelijke, verzorgende en met de hand vervaardigde producten die hun waarde in het dagelijkse kloosterleven voor lichaam en ziel allang hebben bewezen.

   Goede dingen van kloosters
   Menu