Menu

Bogler Vaas Ei Blauw

Bogler Vaas Ei Blauw
42,90 €alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
op voorraad, Levering in 5-6 dagen
Gratis verzending! Tot en met 31.10.2022 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (Uitgesloten zijn bestellingen die volumineuze goederen bevatten of door een expediteur worden geleverd.)

Algemene informatie

Gegoten, avant-garde

Deze eivormige vazen, waarvan de datum van oorsprong niet kan worden vastgesteld, zijn artistiek onafhankelijk en expressief. De originelen dateren echter waarschijnlijk uit de jaren vijftig. Ze zijn gegoten van Westerwald porselein-steengoed en vervolgens gebakken met een gekleurd glazuur (het kleurverloop, vooral op de blauwe vaas, kan variëren). De vorm en de kleuren dagen je uit om een klein stilleven te creëren op een minimalistische manier met slechts een paar bloemen of bladeren.

Theodor Bogler, het Bauhaus en de abdij van Maria Laach

De kunstenaar, keramist en latere monnik Theodor Bogler had waarschijnlijk geen rechtlijnig curriculum vitae, maar wel een logisch curriculum vitae. Hij had duidelijk de gave om te herkennen wanneer een levensfase onvermijdelijk ten einde liep, en om aan te voelen waar hij zijn verdere stappen op moest richten. In 1919, op 22-jarige leeftijd, schreef hij zich als een van de eersten in bij het Bauhaus. Hij had de Eerste Wereldoorlog al overleefd als officier en was nu op zoek naar een stageplaats als architect. Hij was van plan dit te voltooien in Weimar aan het nog jonge Bauhaus. Hij voelde zich aangetrokken tot Walter Gropius, de oprichter van het Bauhaus, maar aan het Bauhaus kon nog geen architectuur worden gestudeerd. Teleurgesteld ging hij naar München en schreef zich daar in voor architectuur, maar het duurde niet lang of hij was weer terug in Weimar. Hij werd gegrepen door het basisidee van het Bauhaus, de combinatie van artistiek en handenarbeid. En het was duidelijk in overeenstemming met een van de basistrekken van Theodor Bogler dat hij niet alleen het oorspronkelijke idee om architectuur te studeren volledig liet varen, maar ook koos voor het meest originele, aardse ambacht: pottenbakken. Hij had geen voorkennis van dit vaartuig. Hij werd gekwalificeerd door zijn enthousiasme voor het Bauhaus-idee en zijn wil om te ontwerpen.

Ascetisch leerlingschap in Dornburg

De pottenbakkerswerkplaatsen van het Bauhaus in Dornburg an der Saale stonden wat betreft de schaarste en armoede van de uiterlijke leefomstandigheden zeker op één lijn met welk klooster in die tijd dan ook. Zoals aan het Bauhaus gebruikelijk was, legde Bogler na drie jaar zijn examen af. Hij trouwde in hetzelfde jaar (1922). Formeel stonden de producties van deze Bauhaus-werkplaats in die tijd tussen traditie en avant-garde in. In 1922 had Gropius het idee echter al verder ontwikkeld, in de richting van een sterkere oriëntatie op moderne industriële productie. Bogler was hier ontvankelijk voor, hij hield zich er ook mee bezig en experimenteerde met gietvormen die de serieproductie van oorspronkelijk handgemaakt keramiek mogelijk maakten. Voor hem was dit geen devaluatie van het ambachtelijke werk op de pottenbakkersschijf, temeer daar het vervaardigen van de vormen een kunst op zich is die veel ervaring vereist. Voor hem was het belangrijk dat het voltooide stuk het fabricageproces liet zien, d.w.z. dat men duidelijk onderscheid moest kunnen maken tussen handwerk (op de draaischijf gedraaid) en industrieel werk (in gietvormen gegoten).

Eenvoudig en eerlijk, vol van fijne sensaties en passies

Opnieuw moest Bogler een geheel nieuwe impuls in zijn leven brengen, een geheel nieuwe stap zetten. In 1925 was zijn vrouw al overleden. Bogler begon toen radicaal opnieuw: Slechts twee jaar later, na zijn bekering tot de Katholieke Kerk, vinden we hem als novice in de Benediktinerabtei Maria Laach. Zo werd Theodor Bogler monnik, studeerde theologie en werd priester gewijd. Door zijn veelzijdige talenten en actieve karakter vond hij bij Maria Laach een overvloed aan taken. Bovenal moest hij het klooster als prior door de oorlog en de na-oorlogse jaren leiden. Maar hij liet het pottenbakkerswiel niet rusten in Maria Laach, zelfs niet na zijn theologiestudie. Het was dus niet meer dan logisch dat hij van 1951 tot aan zijn dood in 1968 de leiding had over de kunstateliers en de uitgeverij van het klooster, en een grote invloed had op het artistieke werk van het klooster. "Eenvoudig en eerlijk, vol fijne sensaties en hartstochten", zo karakteriseerde F.K. Fuchs de werken van Bogler die hij tijdens zijn verblijf in het klooster maakte.

Een nieuw begin een paar jaar geleden

Theodor Bogler is een onvergeten monnikspersoonlijkheid uit Laach. Een grote voorraad schetsen en ontwerpen, maar vooral originelen van zijn hand, maakt deel uit van de recente geestelijke rijkdom van de meer dan 900 jaar oude abdij van Maria Laach in de Eifel. Enkele jaren geleden heropende de abdij het keramiekatelier en er wordt gewerkt met precies dezelfde technieken die Bogler al in het Bauhaus had uitgeprobeerd: traditioneel op de draaischijf en in het gietproces. Samen met het personeel van het atelier hebben wij enkele van Boglers originelen geselecteerd en presenteren wij ze als replica's vanaf de plaats van hun artistieke oorsprong.

Vormen en technieken

De diversiteit van artistieke vormentaal zoals Theodor Bogler die beheerste, is goed te zien in zijn vaasontwerpen. De ananasvazen van rode Westerwald klei zijn met de hand gedraaid en hun decoratie is op de schijf gekrast met een zwarte engobe die na een eerste stookbeurt is aangebracht. De witte lampionvazen worden eveneens met de hand gedraaid en krijgen hun beschildering van de hand van porseleinschilder Andrea Lange, terwijl de avant-gardistische eiervazen worden gegoten en van een passend glazuur worden voorzien.

Productinformatie

Artikel nummer 66670

Gegoten van Westerwald porselein-steengoed, van binnen en buiten geglazuurd. Hoogte 10 cm, lengte 13 cm, breedte 10 cm, gewicht 380 g. Zonder bloemen.
Meer artikelen van de fabrikant:
Vraag over het product

Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

Wij helpen graag

Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 26 26 101 of op elk moment info@manufactum.nl

Goede dingen van kloosters

Wij brengen levende kloostercultuur uit heel Europa rechtstreeks bij u thuis - in de vorm van smakelijke, verzorgende en met de hand vervaardigde producten die hun waarde in het dagelijkse kloosterleven voor lichaam en ziel allang hebben bewezen.

Goede dingen van kloosters
Menu